От 2 до 10 хиляди лева глоба за търговски обекти, които нямат права за музиката

Идеята е инспекторите да проверяват дали търговските обекти имат договори с организациите за управление на права у нас

 22.03.2019 18:08
От 2 до 10 хиляди лева глоба за търговски обекти, които нямат права за музиката

Общински служители ще извършват проверки на договорите за озвучаване в туристическите и търговските обекти, според промени в Закона за авторските и сродните му права. Служителите са определени със заповед на кмета Живко Тодоров. Това стана ясно по време на проведения в Стара Загора информационен семинар-дискусия, организиран от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Промените, влезли в сила от 01.01.2019 г., предвиждат контролните функции за публично изпълнение на музика да се поеме от кметовете на общини. Предвидените санкции за онези, които нелегално използват музика в търговски обекти, ще са от 2 до 10 хиляди лева. Половината от събраните от глоби средства ще остават в общинските бюджети, а останалата част ще отива директно в Национален фонд „Култура“.

Идеята е инспекторите да проверяват дали търговските обекти имат договори с организациите за управление на права у нас. „Музикаутор“ и „Профон“ са създали общ онлайн портал, в който всеки ползвател може да подаде заявка за уреждане на авторските и сродните права при публично изпълнение на музика. Порталът носи името Music-Pro и целта е да се улесни процедурата за ползвателите, които да подават документи директно към дружествата, поясни пред присъстващите Момчил Даскалов от Музикаутор. Тази услуга се предлага и от независими дружества за опеделение на права, но същите са с по-ограничен репертоар. Лицата, извършващи дейност по лицензиране, трябва да са включени в съответния регистър на Министерството на културата.

Мая Никовска от Министерството на туризма разясни споделената отговорност и споделените задачи на общините и ведомството за категоризацията на туристическите обекти във връзка с въвеждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която е стартирала досега в 5-6 общини и става задължителна за хотелиерите и ресторантьорите от есента.

На форума присъстваха експерти от Комисията за защита на личните данни, Софтуерна асоциация и др. Участниците обсъдиха прилагането на Общия регламент за защита на данните, прилагането на Наредбата за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери права | музика | обекти | търговските

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори