Петкова: ЕС не ни поставя срок да затворим въглищните централи

Тя напомни, че в края 2014 г. секторът е бил в критично състояние и с дефицит от над 800 млн. лв. Само година по-късно в края на 2015 г. системата вече не генерира дефицит.

 10.09.2020 15:22
Петкова: ЕС не ни поставя срок да затворим въглищните централи

"За нас като правителство най-важният капитал и най-важната част от енергийния сектор са хората и затова усилията ни са били насочени към това да се гарантира адекватно заплащане, добри условия на труда и квалификация на хората". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на форум на тема "Социален диалог и колективно трудово договаряне в сектор Енергетика".

Събитието е организирано от КНСБ и Национална федерация на енергетиците към КНСБ. В стремежа на правителството за постигане на тези няколко приоритета виждаме мястото и ролята на социалния диалог, посочи Петкова. Министърът отбеляза, че днес системата на енергетиката е стабилизирана.

Тя напомни, че в края 2014 г. секторът е бил в критично състояние и с дефицит от над 800 млн. лв. Само година по-късно в края на 2015 г. системата вече не генерира дефицит.

Министърът говори и за зелената сделка и прехода към нисковъглеродна икономика. Тя напомни, че само по механизма за справедлив преход на България са отпуснати 1,178 млрд. евро, които ще бъдат насочени към три проблемни района в страната - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Целта на мерките е да се запазят работните места и добрият стандарт на доходи на хората от сектора.

На форума беше представен секторен анализ на социалния диалог и колективното трудово договаряне в енергетиката. Георги Петров от КНСБ посочи, че в края на анализирания период 2010-2018 г. се наблюдава забавяне на икономическата динамика в сектора с 3,5 процента в сравнение с националната икономика, свиване на заетите със седем на сто.

Същевременно се отчита 4,5 процента по висока производителност от националната, но и забавяне на динамиката на средната брутна работна заплата в сектора спрямо националната средна брутна заплата с около 36 процента.

"ЕС не поставя изискване пред България да затваря въглищните си централи до определен срок", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Основният акцент в енергийния сектор е да се намали производството на електрическа енергия, такава, която генерира емисии. Никой не е казал, че трябва да бъдат закрити тези централи и Европейската комисия много ясно казва, че тези мощности могат да бъдат подпомагани от държавите-членки до 2025-а година.

След тази дата централите трябва да работят на пазарен принцип, да продават своята енергия, но никой не е казал, че тези мощности трябва да спрат да работят. Такова нещо няма", категорична беше Петкова.

Източник: БТА, БНР

Снимка: БГНЕС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Петкова | хората | края | трябва | бъдат | диалог | КНСБ | тези | енергетиката | сектора

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори