Приключва приемът на заявки за хора с увреждания по два проекта

До края на октомври 2018 г. в страната са регистрирани 193 499 неактивни и безработни лица

 30.11.2018 08:25
Приключва приемът на заявки за хора с увреждания по два проекта

До 14 декември 2018 г. включително, работодателите ще могат да подават заявки за наемане на безработни лица по Компонент ІІ на проекти  „Обучения и заетост” и “Обучения и заетост за младите хора”. С подадените в тримесечния период на прием заявки се очаква да бъдат достигнати заложените индикатори и заделеният финансов ресурс по двата проекта, в резултат на което след тази дата заявки няма да бъдат приемани.

Набирането на заявки за обучения и заетост на безработни лица с трайни увреждания по Компонент II на двата проекта започна на 15 август 2018 г., като целта на компонента е да се даде допълнителна възможност за устойчива заетост на една от най-уязвимите групи на пазара на труда. Проектите се реализират с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

До края на октомври 2018 г. в страната са регистрирани 193 499 неактивни и безработни лица. От тях 13 876 са хора с увреждания, като 728 са младежи на възраст до 29 г. включително, а лицата над тази възраст са 13 148. Според извършения от Агенцията по заетостта анализ на получените до момента заявки по двата проекта, се наблюдава повишен интерес от страна на тази целева група след стартиране на приема на заявки за разкриване на свободни работни места. Данните от извършения анализ сочат, че Агенцията по заетостта има възможността да удовлетвори всички подадени заявки от работодатели от реален сектор и институции на местното самоуправление.

Към настоящия момент по Компонент II на проект „Обучения и заетостза младите хора” във всички области на страната са подадени общо 403 заявки от работодатели за разкриване на 891 свободни работни места за безработни младежи с трайни увреждания до 29 години включително. Обучения по професионална квалификация и/или ключова компетентност ще преминат 34 от младежите. Сключени са 152 договора на обща стойност 4 393 089,42 лв. за разкриване на 273 работни места.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери увреждания | заетост | обучения | безработни

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори