Проектът за Бюджет 2024 г. на Община Стара Загора – баланс между приходи и разходи

Предстои той да бъде разгледан от общинските съветници на извънредно заседание на Общински съвет на 15 февруари.

 26.01.2024 14:43
Проектът за Бюджет 2024 г. на Община Стара Загора – баланс между приходи и разходи

На публично обсъждане в зала „П. Р. Славейков“ на Община Стара Загора бе представен проектът за Бюджет 2024 година.

Предстои той да бъде разгледан от общинските съветници на извънредно заседание на Общински съвет на 15 февруари.

„Бюджетът, който виждате е балансиран, но най-важното е, че е съобразен с приходите и разходите. Както всяка година, кметът Живко Тодоров и Общинска администрация се съобразяваме с това, което е възможно и се подхожда отговорно. В тазгодишния проект ще видите разликата с предходната година и това, че той е по-голям. Немалка част от него е от държавно делегирани дейности, като съотношението е 1:3“, това обяви по време на обсъждането зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев. От думите му стана ясно още, че с увеличението на минималната работна заплата, от началото на тази година, се оказва голямо влияние в разходната част - близо 4 млн. лв повече са необходимите средства за покриване на нуждите. Радостин Танев припомни и приоритетите за 2024 година. „Град - привлекателен за инвеститори, модерна и развита инфраструктура, с възможности за правене на бизнес, прилагане на мерки за подобряване на зелената система и опазване на околната среда, осигуряване на подобрения и надграждане в сферата на образованието. Акцент в работата на екипа на кмета на общината ще бъдат още сигурност за децата, младежта и възрастните хора, богата културна програма със съвременни фестивали и събития в обновена среда, възможности за спорт и ползотворно свободно време в поддържани спортни бази, инвестиции за осигуряване на все по-добра среда в системата от социални услуги за местната общност, ремонт на улици, читалища, пенсионерски клубове и други сгради за обществено ползване  в малките населени места, както и по-добро здравеопазване  с възможност за превенция“. Танев подчерта, че мащабните проекти, заложени за тази година, са подкрепени от държавата.

Над 255 милиона лева е бюджетът на Община Стара Загора за 2024 г.

Цанка Ганева, директор на Дирекция „Финанси, бюджет и счетоводни дейности“ на Община Стара Загора, представи основните параметри на Проектобюджета за 2024г. „Искам да поясня, че това все още е един документ, по който ние продължаваме да работим. Имаме още три календарни и два работни дни, докато бъде внесен в Общинския съвет, а срокът за предложения по него изтича 26 януари“, каза Цанка Ганева.

„Общата рамка на предложения бюджет за 2024 г. възлиза на 255 237 216 лева, като 4 282 417 лева са от Европейски програми. За държавни дейности сумата е 168 749 514 лева, а за местни дейности - 78 425 540 лева и 3 780 445 лева за дофинансиране на държавни дейности с местни приходи. Текущият бюджет е близо 225 млн. лв., а Капиталовият  е малко над 25 млн. лв. В приходната част на проекта за Бюджет 2024 са отразени размерите на бюджетните взаимоотношения между централния бюджет и бюджета на Община Стара Загора за 2024 г., определени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. и очакваните постъпления от общинските данъчни и неданъчни приходи. В разходната част за делегираните от държавата дейности са планирани средства за трудови разходи, издръжка и капиталови разходи, при спазване на изискванията на ЗДБРБ за 2024 г. и указанията на Министерство на финансите. В плана за разходите, в частта за делегираните от държавата дейности, са разпределени всички средства, определени по Единни разходни стандарти. При прогнозиране на разходите за местни дейности е направена максимално реалистична преценка на база действаща нормативна база, размер на минималната работна заплата, размер на очакваните собствени приходи и предложенията направени от общинските структурни звена, второстепенни разпоредители с бюджет, неправителствени организации, граждани и общински съветници“, поясни Ганева.

„Приходи за делегирани държавни дейности са 168 749 514 лв, общата субсидия за държавно делегирани дейности е 147 199 769 лв, като от тях 360 604 лв неданъчни приходи, 3 027 039 лв капиталова субсидия и 17 754 123 лв операции с финансови активи и пасиви. Приходите в местната дейност предвиждаме да възлизат около 82 млн. лв – от тях обща изравнителна субсидия за  местни  дейности 7 620 500 лв, капиталова субсидия  2 847 861 лв, операции с финансови активи и пасиви  20 183 077 лв, а дълговото финансиране е показано със знак минус ( -9 890 382 лв ), тъй като на този етап не предвиждаме Община Стара Загора да има нов дълг, разбира се - ако това се наложи, ще бъде съобразено със Закона за общинския дълг, предварително публично обсъждане и т.н“, допълни Цанка Ганева.

Като акценти в инвестиционната програма на Общината за 2024 година се открояват реконструкция на улична мрежа, благоустрояване на междублоково пространство в кв. "Казански" и реконструкция и рехабилитация на път IV 66037 село Калояновец и село Ловец. Предвижда се реконструкция, благоустрояване и подобряване на физическата среда на ул. "Св. Княз Борис", от ул. "Св. Отец Паисий"/бул. "М. М. Кусев" - етап II, както и  реконструкция, благоустрояване и подобряване на физическата среда на ул. "Граф Игнатиев" от ул. „Д. Наумов"/бул. "Св. П. Евтимий".

Част от инвестиционната програма са и паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда на парк  "Пети октомври" и парк "Александър Стамболийски". Предвидени са средства за реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност за сградата на ОУ "Самара" и основен ремонт на ДГ № 66 "Детски рай". Общината е подала и документи за финансиране на проекти пред Министерството на образованието, част от които е изграждане на нова детска градина в кв. „Железник“. Детското заведение е предвидено да бъде с капацитет от 100 места.

Инвестициите, финансирани със средства на Европейския съюз, включват проектите „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, "ММЦ-Мисли локално, действай глобално", "Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в Общините в България ", “Предоставяне на комплексни грижи в ранна детска възраст в Община Стара Загора“ и Ремонт и рехабилитация на общежитие към Спортно училище "Тодор Каблешков", гр. Стара Загора.

На представянето и обсъждането на проекта за Бюджет 2024 г. присъстваха още зам.-кметовете на Община Стара Загора Надежда Чакърова и Павлина Делчева, временно изпълняващият длъжността главен архитект на Общинска администрация арх. Николай Василев, ръководители и представители на дирекции и отдели, общински съветници, членове на партийни и обществени организации, граждани и медии.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери лева | година | Стара | Загора | Община | среда | средства | бюджет | дейности | 2024

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори