Разкриват IT специалности в Тракийския университет

Такова обучение ще може да стартира от следващата учебна година

 04.06.2019 13:54
Разкриват IT специалности в Тракийския университет

Предизвикателство пред Тракийския университет е разкриването на IT специалности, защото Стара Загора има нужда от такива. Това коментира ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин по време на работна среща по проблемите на взаимодействието между образованието и бизнеса. Проф. Въшин е категоричен, че ръководството на учебното заведение няма проблем с визията за бъдещето. Има вариант да се обособи база и да се намерят специалисти, които да преподават. Такова обучение ще може да стартира от следващата учебна година. Идеята беше подкрепена от представителите на бизнеса в Стара Загора.

Стара Загора е един от шестте града, които имат потенциал за интелигентна специализация в областта на информационните технологии.

„Основната цел е всички да си партнираме и да успеем да създадем тези специалности, които се търсят от бизнеса. Заедно трябва да се погрижим. Мисля, че посоката е правилна и благодаря на Тракийския университет, че приема това за свой приоритет“, каза кметът Живко Тодоров. 

Променят се условията, наша задача е да продължим връзката между образованието и бизнеса, и да направим така, че да задържаме младите хора  в града, да направим живота им по-добър. Това е път, който заедно трябва да начертаем. Да привличаме сериозни инвеститори, които да разкриват производства с висока добавена стойност, допълни кметът. Той припомни, че област Стара Загора е в тройката по средна работна заплата, а община Стара Загора е в първата двадесетица. Това обаче не трябва да ни задоволява, трябва да търсим увеличаване на заплатите и да привличаме младите хора.

Министърът на образованието Красимир Вълчев похвали създадените връзки между образованието и бизнеса за подготовка на кадри за местната икономика. Той обясни още, че през следващите 15 години ще има недостиг на много специалисти във всички сфери на производството. Вътрешната миграция към големите градове ще свърши, както и нетната външна миграция. До 10-15 г. ще се промени и възрастовата структура на работещите. В момента се обръща сериозно внимание на професионално техническото образование, както и на въвеждането на дигиталните умения в училище. По думите му висшите училища обаче са крайно затворен модул. Те трябва да са по-свързани с местната икономика. „Стара Загора е с голям потенциал, тук трябва да се заложи на индустрия с висока добавена стойност. Трябва да има инициатива на местната власт и на Тракийския университет, там трябва да има катедра за обучение в областта на информационните технологии и да се акредитират специалности“, каза още министър Вълчев и обеща съдействие.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара | Загора | Местната | трябва | университет | Тракийския | образованието | Това | бизнеса | специалности

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори