Рекорден брой ученици посетиха старозагорските предприятия

Рекорден брой бяха и фирмите, които отвориха врати - 26

 29.11.2018 11:51
Рекорден брой ученици посетиха старозагорските предприятия

587 ученици от началния и прогимназиалния курс се включиха в Дните на отворените врати на старозагорските фирми, което е рекорден брой за този формат. Рекорден брой бяха и фирмите, които отвориха врати - 26, представители от всички области на регионалната икономика.  Голяма част от тях участват в проекта ДОМИНО за въвеждане на дуално обучение, реализиран с швейцарска подкрепа, или активно се включват в различни форми на стажуване. Малките ученици имаха възможност пряко да се запознаят с производствения процес в конкретни фирми, което съдейства за формиране на реална представа за тях и въздейства върху професионалната им ориентация. 

Европейската седмица на професионалните умения е инициатива на Европейската комисия и има за цел да направи по-привлекателно професионалното образование и обучение (ПОО) в подкрепа на качествените умения и работните места чрез съчетаване на прояви, които се проведоха в цяла Европа на местно, регионално и национално равнище. България участва активно в Седмицата, на която национален координатор е Министерството на образованието и науката. Координатор за Старозагорска област е Регионалното управление на образованието, в партньорство с Областен управител, общинските администрации, Търговско-промишлена палата - Стара Загора и другите регионални работодателски организации.

Дните на отворените врати съдействат за преодоляване на негативната представа за производството и за създаване на позитивна нагласа към професионалното образование, което важен фактор за решаване най-важния проблем стоящ пред работодателите - недостиг на трудови ресурси. Старозагорска област е пример за регионално партньорство и лидер в прилагане на дуалното обучение. В момента е в ход процедурата по завяване на потребностите на фирмите за обучения по конкретни специалности, което ще определи държавния план-прием на ученици в професионалните гимназии за учебната 2019/2020 г.

В Старозагорска област се организират Дни на отворените врати на фирмите и през месец април, по време на Областната панорама на професионалното образование, която следващата година ще бъде с нов формат.  

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | ученици | дуално обучение | рекорден брой

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори