Румен Драганов: Стара Загора има изключително богат културен живот

"В туризма има нещо много традиционно - това е човещината, отношението на хора към хора и това го наблюдавам специално в Стара Загора, защото имате прекрасни заведения, ресторанти, хотели и туристически места, изключително богат културен живот, който е много важен сега за есенния туристически сезон, защото културата излиза на първо място", заяви в интервю за stz24.com директорът на Института за анализи и оценки в туризма.

 25.09.2020 17:52
Румен Драганов: Стара Загора има изключително богат културен живот

Господин Драганов, Вие сте директор на Институт за анализи и оценки в туризма, а днес гостувате на Фестивала на виното и културното наследство "Августиада 2020". По чия покана сте тук?

Аз съм тук по покана на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация с представителство в Стара Загора - Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите тук. Моето участие е свързано с това да взема отношение по стратегически въпроси, за да можем да определим стратегическата линия за по-нататъшното развитие и ползите, които има от туризма от подобно мероприятие и това, което правят фирмите в тази област.

Това е девето издание на този фестивал. Полезно ли е за туризма да има такива инициативи?

Като тръгвах за Стара Загора и обясних в какво ще участвам, колегите от бизнеса и извън него бяха добре запознати с това събитие, което означава, че този фестивал е получил своята популярност и има много приятели в цялата страна. Само това като резултат е достатъчно, за да кажем, че сме постигнали едно маркетингово покритие, една известност, която е много важна за всяка една туристическа дестинация и в частност Стара Загора.

Какъв е потенциалът на Стара Загора в сферата на туризма?

Това, което мога да кажа като специалист е, че няма някакъв лесен трик, по силата на който да направим нещо. Сега е модерно да използваме думата дигитализация и видите ли като направим дигитализация, Стара Загора ще стане първостепенна туристическа дестинация. В туризма има нещо много традиционно - това е човещината, отношението на хора към хора и това го наблюдавам специално в Стара Загора, защото имате прекрасни заведения, ресторанти, хотели и туристически места, изключително богат културен живот, който е много важен сега за есенния туристически сезон, защото културата излиза на първо място. Каквато и цифровизация да правим, без човешкия фактор няма да вървим напред.

Трябва да продължи инвестицията в доброто, което Стара Загора е направила през годините и популярността, която има като много добра кулинарна, културна дестинация, включително и това, което предлага Регионалния исторически музей, свързано с историята в България и хората да останат приветливи и гостоприемни, за да може да се развива туризма.

За развитието на туризма винаги се изисква и инвестиции освен човешкия ресурс..

Доходността на инвестициите се движи в рамките между 7-8 процента. Ако си оставите парите в банка, ще получите не повече от процент. Действително, инвестициите в туризма са много по-ценни от това да държите парите в банка, но тук въпросът е как да се организират инввестициите в туризма, че да носят тази висока доходност.

Ето в кризата видяхме , че работиха къщи за гости, малки семейни хотели, корпоративни хотели с неголям обем, които бяха насочени към вътрешния пазар и по същия начин ресторантите. Спечелиха всички, които бяха стъпили на устойчивия туризъм с местен, вътрешен характер. Тези, които ние наричаме "динозаврите" в туризма имаха проблем. В детската енциклопедия пише, че динозаврите са измрели, така че това не трябва да изненадва никого: че когато правиш промишлена инвестиция и искаш промишлено да обработваш туристи, т.е. да ги вкарваш през един вход, докарани с някакъв багер, наречен чартър, и оттам ги обработиш в този завод, където ги храниш с моркови, картофи и т.н. и след една седмица ги товариш обратно и ги връщаш, този вид туризъм не е човешки и той не би трябвало да има място в бъдещето развитие на истинския туризъм, който е свързан хора с хора.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | туризъм | богат културен живот | Румен Драганов

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Nathalie 26.09.2020 19:20

КРЕДИТНА ОФЕРТА МЕЖДЕ СЕРИОЗНИ ЛИЦА ЗА 72H НА 0,80% В БЪЛГАРИЯ, BULGARIE.BG, В 3D / 72H В ЕВРОПА БЪЛГАРИЯ Nathalie.dihars@outlook.com -info: Nathalie.dihars@outlook.com /// whatssap: +33756901515 Здравейте, Аз съм г-жа НАТАЛИ ДИХАРС, бизнесдама от френски произход, живееща във Франция. За да се боря срещу бедността и банковото изключване, предлагам онлайн: -Търговски заеми -Лични заеми -Финансиране на заеми -Заеми за недвижими имоти И всичко, вариращо от 5000 евро до 50 000 000 евро. Лихвеният процент по заема е 0,80% върху целия заем и условията за предлагане на заем са много прости. Исканите заеми се получават в рамките на 72 часа от датата на плащане. подаване на файлове. Предложението ми е сериозно, ще можете да го видите чрез процедурата, която е законовата процедура за отпускане на заеми между физически лица. Свържете се с мен днес и ми кажете колко пари искате да вземете назаем. Моят имейл адрес е: Nathalie.dihars@outlook.com НАТАЛИ ДИХАРС


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори