След едночасов дебат приеха Бюджет 2024 г. на Община Стара Загора

Предложението на кмета Живко Тодоров получи подкрепа с 36 от гласовете на съветниците. Петима гласуваха "против", а седем - "въздържал се". В залата съветници от различни групи в местния парламент обявиха позициите си в подкрепа и срещу проекта за Бюджет на администрацията за настоящата година.

 13.02.2024 12:57
След едночасов дебат приеха Бюджет 2024 г. на Община Стара Загора

След едночасов дебат общинските съветници приеха Бюджет 2024 г. на Община Стара Загора. Това се случи на извънредна сесия днес.

Предложението на кмета Живко Тодоров получи подкрепа с 36 от гласовете на съветниците. Петима гласуваха "против", а седем - "въздържал се". В залата съветници от различни групи в местния парламент обявиха позициите си в подкрепа и срещу проекта за Бюджет на администрацията за настоящата година.

От "Възраждане" не подкрепиха Бюджет 2024 г., както анонсираха по-рано. От ИТН заявиха, че ще дадат частична подкрепа на предложението. По време на обсъждането стана ясно, че съветници от БСП и ПП-ДБ ще гласуват "въздържал се".

Стара Загора икономически към момента стои добре, каза при обсъждане на точката кметът Живко Тодоров, визирайки нивото на работните заплати и почти липсващата безаботица.

"Ако искаме в бъдеще да имаме по-високи бюджети и добро развитие на общината, трябва да направим така, че енергийният сектор, който имаме, да бъде запазен максимално дълго и когато се правят трансформации, те да бъдат такива, че да гарантират бъдещето на региона като иновативен, чист и работещ. Има такива технологии, има бъдеще и за енергетиката, трябва да се постараем през следващите години да запазим хората, които работят там благодарение на новите технологии", категоричен бе градоначалникът.

Според него едновременно трябва да се използват всички възможности на програмите - саниране, обновяване на публичните сгради, привличане на инвеститори в Стара Загора и да се реши въпросът с недостига на работна ръка.

"За да идват инвеститори, трябва да създадем необходимите условия, едно от които е добра инфраструктура. В бюджета се залага в голяма степен на инфраструктурата. Трябва да направим канализация и водоснабдяване във всеки един квартал на Стара Загора, да се погрижим "Лозенец" да бъде захранен с водоснабдяване и канализация, да бъдат канализирани и нови зони на града, където предстои да бъдат изграждани квартали", посочи кметът.

Основният проблем на Стара Загора са селата и инфраструктурата им, смята Тодоров. "Ще търсим като подкрепа от ОбС е по отношение на такса "смет" относно начина, по който се определя таксата, за да си подобри и услугата. Заедно трябва да намерим решение как да взимаме повече пари и да ги връщаме при тях", допълни кметът, като уточни, че е възможно да се реализират делегирани бюджети пилотно в две или три села.

По думите му в Бюджет 2024 г. се обръща огромно внимание на образованието, ще бъдат ремонтирани голям брой обекти в тази сфера. Тодоров съобщи, че през последните дни заедно с главния финансист на общината Цанка Ганева са премахнали искания за 15-20 млн. лева, тъй като парите не достигат, за да бъдат удовлетворени.

Проекторамката за 2024 година предвижда бюджетът да бъде в размер на близо 251 млн. лева. От тях близо 67 на сто или 168 млн. лева са средства от държавно делегирани дейности, а едва 33 процента или 83 млн. лева са от собствени приходи.

Преди дебата за Бюджет 2024 г., при обсъждане на Програмата за управление на Община Стара Загора за мандат 2023 г. - 2027 г., кметът съобщи, че Община Стара Загора работи активно по "Зелената сделка" и комплекса "Марица изток". 

"Имаме непрекъснато срещи със синдикатите, коментираме темите как Общината да помогне на комплекса и заедно с правителството да се решат част от проблемите. Трябва да се намери начин как да се платят емисиите на ТЕЦ 2 тази година, за да работи централата. Същевременно "Мини Марица изток" имат поставена военновременна задача със заповед от години и според законодателството те също могат да бъдат подпомогнати с пари от бюджета, разбира се, при воля от кабинета", обобщи Тодоров. 

По време на заседанието стана ясно, че общинските съветници от "Левицата!" ще внесат през следващото заседание на ОбС декларация относно проблемите в енергийния комплекс.

Автор: Светла Тенева


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери бюджет | община Стара Загора | след едночасов дебат | приеха 2024 г. | предложението получи | различни групи | в местния парламент | обявиха позициите си

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори