Спешни мерки за спасяването на "ТЕЦ Марица изток 2" или дружеството е обречено

Във всеки един момент кредиторите могат да го обявят в несъстоятелност, алармират синдикалните организации

 04.04.2019 14:30
Спешни мерки за спасяването на "ТЕЦ Марица изток 2" или дружеството е обречено

Ако до края на месец май държавата не предприеме спешни мерки за спасяването на "ТЕЦ Марица изток 2", дружеството е обречено. Във всеки един момент кредиторите могат да го обявят в несъстоятелност. За това алармираха синдикалните организации в ТЕЦ 2 и "Мини Марица - изток".

Три са основните мерки, които спешно трябва да бъдат предприети:

1. Увеличаване капитала на дружеството

2. Ценово решение на КЕВР, което да отразява реалните разходи на централата

3. Разработване на обоснован механизъм за капацитети.

ТЕЦ 2 е поставена в неравностойно положение спрямо другите централи в Комплекса. Изисква се дружеството да демонстрира положителни финансови резултати. Синдикатите настояват още за задължително прилагане на съществуващата възможност за признаване в цената на критичната инфраструктура.

В момента се подготвят текстове за изменения и допълнения на Закона за енергетиката, които обхващат само темите за ВЕИ и топлофикационни централи. За пореден път се подценява проблемът за оздравяване на дружеството, като не се предлагат законови мерки. Без ангажирани и адекватни действия през цялата 2019 година, "ТЕЦ Марица изток 2" се обрича на постепенно затваряне до 2025 година, категорични са от синдикалните организации. 

От там заявиха още, че от началото на март около 30% от служителите на дружеството са в принудителен платен годишен отпуск. Енергетиците отново заявиха протестната си готовност, ако няма реални действия. За да защитят своите работни места, днес те се събраха пред хотел "Верея", където се провежда конференция на тема "Пакет "Чиста енергия" и инвестиции в енергетиката - реалности и предизвикателства". 

протест

Лектор на форума бе и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който съобщи, че до  средата на годината се очаква Европейската комисия да утвърди искането ни за увеличаване капитала на ТЕЦ Марица изток-2. 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери година | дружеството | организации | Марица | изток | мерки | действия | заявиха | енергетиката | синдикалните

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори