Стара Загора на второ място в страната по средна работна заплата

През третото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата в област Стара Загора е 1 165 лв.

 19.11.2019 11:32
Стара Загора на второ място в страната по средна работна заплата

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в Старозагорска област към края на септември 2019 г. намаляват с 1.8% спрямо края на юни 2019 г., като достигат 100.3 хиляди. Спрямо края на второто тримесечие на 2019 г. най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическите дейности „Строителство“ - със 7.6% и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 6.8%. Най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в дейност „Административни и спомагателни дейности“ - с 10.2% и „Култура, спорт и развлечения“ - с 8.3%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“- съответно 32.2 и 12.7%.

В края на септември 2019 г. в сравнение с края на септември 2018 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 4.4 хиляди, или с 4.2%. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Преработваща промишленост“ - с 2.9 хил., а най-голямо увеличение - в „Административни и спомагателни дейности“ - с 0.6 хиляди. В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Професионални дейности и научни изследвания“ и „Строителство“, а най-голямо увеличение - в „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ и „Административни и спомагателни дейности“.

Средната брутна месечна заплата в област Стара Загора за юли 2019 г. е 1 153 лв., за август - 1 147 лв. и за септември - 1 195 лева.

През третото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата в област Стара Загора е 1 165 лв. и се увеличава спрямо второто тримесечие на 2019 г. с 0.1%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Професионални дейности и научни изследвания“ - с 10.4% и „Строителство“ - с 9.1%. Най-голямо намаление на средната работна заплата е регистрирано в дейност „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ с 2.8%.

Спрямо същия период на предходната година през третото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата в областта нараства с 6.3%, като в обществения сектор нарастването е с 4.7%, а в частния - с 6.4%.

В сравнение с останалите области на страната, през третото тримесечие на 2019 г., област Стара Загора е на второ място по показателя средна работна заплата, след област София (столица) (1 704 лв.).

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | заплата

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори