Теменужка Петкова: Работните места на миньорите и енергетиците са сигурни

МОСВ взе решение за безсрочна дерогация на ТЕЦ 2, което означава, че централата отговаря на изискванията и може да продължи да работи

 28.11.2018 13:22
Теменужка Петкова: Работните места на миньорите и енергетиците са сигурни

До края на февруари правителството да внесе конкретна програма за стабилизация за минимум 20 години и да изработи нова енергийна стратегия до 2050. Това приеха в декларация протестиращи миньори и енергетици от КНСБ.

„Не трябва да се създава напрежение. Няма да допуснем съкращения. Без централите в Маришкия басейн българската енергетика не може да функционира нормално, защото те са част от националната сигурност“, коментира по време на протеста енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя обясни, че до края ноември изтича срокът, в който могат да бъдат дадени становища по дерогацията. МОСВ взе решение за безсрочна дерогация на ТЕЦ 2, което означава, че централата отговаря на изискванията и може да продължи да работи. ¼ от емисиите за ТЕЦ-а вече са закупени, а до 21 декември БЕХ ще закупи всички останали емисии, за да може централата да работи в нормален ритъм и да осигури енергийната стабилност на страната“, каза министър Петкова.

България и Полша оспорват решението на ЕК от април 2017 година за завишаване на нормите по отношение изискванията на големите горивни инсталации. След дни в Катовице предстои форум, свързан с климата, на който българското правителство има позиция в защита на енергийната ни сигурност.

Страната ни категорично не подкрепя по-амбициозни изисквания във връзка с климатичните промени. Обосновали сме се защо и се надяваме позицията ни да бъде отстоявана и защитена адекватно от президента Румен Радев, който ще води българската делегация. 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери енергетика | протест | работни места | Теменужка Петкова

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори