Фенове на Берое предлагат зелен цвят в декорацията на гарата

Ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, ще се изградят 4 асансьора и ескалатори

 27.11.2018 19:06
Фенове на Берое предлагат зелен цвят в декорацията на гарата

Желанието на фенклуб Берое е да бъде използван зеленият цвят в декорацията на гарата. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на проекта за ремонт на гарата в Стара Загора, в което участва министърът на транспорта Росен Желязков.

Жп гара Стара Загора ще бъде основно реконструрирана по проект, финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020“ г. от Европейския Съюз, чрез средства осигурени на 85% от Европейския фонд за регионално развитие и 15% от националния бюджет. Реконструкцията на гаров комплекс Стара Загора включва сградите Пост 1, Пост 2 и Приемно здание, като строително-монтажните работи ще се извършват върху терени, собственост на ДП „НКЖИ“.

Проектът е на прогнозна стойност 11 млн.лв. и е изготвен от Обединение „КИГ – ИПС – ЕКА“.

„Проблемът съществува от години, гарата е в тежко състояние, много оплаквания получаваме. Този ремонт е много наложителен и сме на финалната права с общи усилия да обновим тази емблематична за Стара Загора гара. Да имаме едно добро съоръжение за жителите и гостите на града“, обобщи ситуацията кметът Живко Тодоров.

В обхвата на проекта е включен ремонт, възстановяване и модернизация на съществуващата жп инфраструктура, с цел гарантиране на сигурността на пътниците, както и привеждане на гаровия комплекс в съответствие с европейските стандарти в жп транспорта. След реализацията му ще се подобри организацията на обслужването в гарата, както и ще се създат необходимите удобства и комфорт на пътниците. Ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, ще се изградят 4 асансьора и ескалатори, ще се подменят всички инсталации, стенни, подови и таванни покрития, нови фасади и климатизация ще има също. Целият сграден комплекс ще бъде достъпен за хора с намалена подвижност.

Обновлението на гарите по линията София – Бургас ще приключи до края на 2020 г., а влаковете ще се вижат със 160 км/час.

Идейният проект подлежи на доработване и довършване, като проектантите заявиха, че ще се съобразят с направените бележки по него.

Общо 6 млрд. лв. до момента се влагат в обновлението на жп инфраструктурата у нас с цел развитието на екологичен, бърз и ефективен  транспорт, коментира министър Росен Желязков, като уточни, че някои от проектите са реализирани, други са в процес на реализация. По думите му, не по-малко средства ще бъдат вложени и през следващия програмен период.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | ремонт | гара | Фенове

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори