Хотелиери и ресторантьори не предпочитат непълнолетни за работа

От Сдружението припомнят, че това е браншът с най-много на брой месечни и годишни данъци и такси – 39 вида

 25.06.2019 09:50
Хотелиери и ресторантьори не предпочитат непълнолетни за работа

Всяка година намалява броя на непълнолетните, заети в туризма. Обикновено те заемат длъжности на оберкелнери, сервитьори, кухненски персонал, хигиенисти.

По конституция полагането на труд от деца под 16 г. е забранен. По изключение се издават разрешения за работа, основно за талантливи деца - за участие в кинопродукции, театрални постановки, музикални състави и др. От Сдружението на хотелиерите и ресторантьори – Стара Загора казват, че нямат информация някога до момента да са се наемали толкова малки работещи в хотелите и ресторантите на Стара Загора.

Работодателите споделят, че отдавна не предпочитат и такива, които не са навършили 18 години, макар нуждата от кадри да е крещяща. От една страна момчетата и момичетата в такава възраст нямат трудови навици, а от друга - не са подготвени да приемат предизвикателствата на което и да е работно място. Обучението на един такъв работник отнема голям ресурс на работодателя и не е финансово оправдан. Резултатът е непредвидим.

Освен това, процедурата по наемане на лижа под 18 години е малко по-сложна от тази за останалите работници. Исканията за наемане на непълнолетни се подават от работодателя, като това може да ставаи по електронен път. По същия начин могат да се получават и разрешенията.

Документите, които се изискват от работодателя, са същите, които са необходими за всяко работно място. Разликата е, че при наемане на непълнолетен те се подават предварително, а при наемане на пълнолетен, се представят при проверка. Към документите на лица под 18 г. задължително се прибавя писмена декларация от родител, настойник или попечител, че е уведомен за възможните рискове в работата и за мерките, предприети за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд от работодателя.

Цената за подготовка на документи е приблизително 40,00 лева без ДДС за едно лице.

Работещите, ненавършили 18 години, полагат труд до 7 часа дневно 5 дни от седмицата.

Глобите за работодателите - нарушители са от 1500 до 15 хил. лева.

От Сдружението припомнят, че това е браншът с най-много на брой месечни и годишни данъци и такси – 39 вида. Между тях и такива като изследване на проби от водата в заведенията, която иначе се пренася по В и К мрежата.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери труд | работодателя | годишни | сдружението | наемане

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори