Последно: Без промяна в цената на билетчето за градския транспорт в Стара Загора

Както вече е известно, първоначалният вариант на предложението на администрацията бе билетчето да стане 1.30 лв. Допълнително предложение срещу поскъпването по-рано бе внесено от председателя на групата съветници от Демократична България Димитър Чорбаджиев. На пресконференция вчера пък бе обявено, че предложението на администрацията ще претърпи корекция, така че цената да не се повишава.

 30.07.2020 12:15
Последно: Без промяна в цената на билетчето за градския транспорт в Стара Загора

Общинските съветници подкрепиха коригираното предложения за цената на билетчето в градския транспорт на Стара Загора да остане от 1 лв.

Както вече е известно, първоначалният вариант на предложението на администрацията бе билетчето да стане 1.30 лв. Допълнително предложение срещу поскъпването по-рано бе внесено от председателя на групата съветници от Демократична България Димитър Чорбаджиев. На пресконференция вчера пък бе обявено, че предложението на администрацията ще претърпи корекция, така че цената да не се повишава.

"Радвам се, че администрацията прояви разум и внесе предложение, сходно с моето за запазване на цената и да е в този период, в който да направим точен анализ за това, какво се случва в дружеството", заяви в залата Чорбаджиев. Той припомни и друга част от неговото предложение - относно закупуването на билети и предложи да се фиксира срок, в който билетите да не се продават, тъй като така ще се стимулира въвеждането на електронната система.

"Преди 10 години частният превозвач се опитваше да извива ръцете на Общината с вдигане на цената на билета с повече от 1 лев. Благодарение на политиката, която водим през тези години създадохме ново дружество, което успя да кандидатства по европроекти и в момента имаме 100 процента модерен градки транспорт, предстои ни да получим и нови 33 електробуса, които изцяло ще задоволят нуждите на населението. Тарифната политика за следващия етап е много важна. Една модерна автоматична система за таксуване би дала нов облик на транспортните средства", каза пред съветниците ресорният заместник-кмет Йордан Николов.

Според него предложението на Чорбаджиев относно билетите е добро, но "едва ли хората ще успеят да избягат от това да си купуват билети".

Повече от 30 минути отне обсъждането на предложението за изменение на Наредбата за рекламната и информационната дейност на територията на Община Стара Загора.

Вносители са съветниците от ГЕРБ Диян Димитров, Стефан Анков и Тихомир Трифонов.

Някои от съветниците го определиха като "лобистко". Предложението не срещна подкрепа от старейшините.

"За трети мандат, в който съм общински съветник не съм внесъл нещо, което да е лобистко или в услуга на една или друга фирма. Това, което правим в момента е в услуга на спортния клуб по волейбол за мъже в Стара Загора. Още в първия мандат, в който господин Тодоров стана кмет, един от обявените приоритети бе спортът. За съжаление, този дебат го водим, защато в националното законодателство спонсоринарето на професионалните спортни клубове не е уредено по никакъв начин", коментира Диян Димитров.

Той обясни още, че са го потърсили от ПК по волейбол "Берое" в Стара Загора. Проектът е започнал аматьорски с деца, които вече са мъже и са в професионалния спорт, който струва пари.

"Налага се да помогнем на хората, които искат да бъдат спонсори чрез промяна в наредбата", уточни още Димитров и призова съветниците да направят свои предложения до следващата сесия, като не отрече, че в настоящото има слабости.

По тази точка гласувалите бяха 49, от тях 24 - за, 23 - против, а двама  - въздържали се.

Общо над 80 предложения бяха разгледани на сесията днес. Беше приет на второ четене правилникът за постъпване в общинските детски ясли на територията на Община Стара Загора. Бяха подкрепени вътрешни компенсирани промени в разходната част на бюджета на Община Стара Загора за 2020 година. Предвижда се отпускане на средства за изготвяне на проект за изграждането на общинска целодневна градина в централната част града, както и за проект за изграждане на пристройка към съществуваща сграда на Второ ОУ „П.Р.Славейков“. Общото увеличение на разходната част на общинския бюджет за 2020 година е в размер на 363 хил.лева.

Старейшините утвърдиха промени на действаща тарифа и  превозни документи, издавани от „Тролейбусни и автобусни превози“, поради  въвеждането в експлоатация на АСТ /автоматична система за таксуване/ от 1 октомври т.г. Одобрени бяха и промени в критериите и намаления при пътуването на учащи, възрастни граждани и хора с увреждания на територията на община Стара Загора.

По време на юлското заседание беше взето решение за поемане на временен безлихвен заем от Централния бюджет на Република България с цел осигуряване на нормалното приключване на 2020 г., поради възникнал временен касов разрив по бюджета на Община Стара Загора.

Приети бяха отчетите за касово изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Стара Загора за 2019 година, за дейността на Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център по зависимости през 2019 година и за дейността на Общински съвет Стара  Загора за периода ноември 2019– юни 2020година, както и анализът за постъпилите жалби при обществения посредник на територията на Община Стара Загора и становища по тях за първото полугодие на годината. След оспорвани дебати не беше подкрепено предложението за изменения на  Наредбата за рекламната и информационна дейност на територията на Община Стара Загора.

Одобрено беше назначаването на д-р Камелия Харачерова за управител на „Специализирана болница за активно лечение на пневмо фтизиатрични заболявания.“  Дадено беше съгласие създаване на временна комисия за изработване на проект за Наредба за изменение и допълнение на Наредбата определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Стара Загора.

На юлското заседание беше гласувано и одобрено продължаване срока на действие на договорите за наем на обекти общинска собственост, сключени след проведена тръжна процедура, находящи се на територията на Община Стара Загора.

Старейшините  подкрепиха и  предоставяне за безвъзмездно ползване на имоти на „Алпийски клуб Железник“ и „Спортен клуб по художествена гимнастика ИМПАЛА“.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери цената | Стара | Загора | градски транспорт | билетче

Лев или евро?
06.08.2020 13:24

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори