Адв. Димо Димитров: Страшно е когато финансисти и счетоводители се наместват в адвокатската професия

Има и такива, които даже се правят на адвокати и лъжат хората

 16.04.2019 09:36
Адв. Димо Димитров: Страшно е когато финансисти и счетоводители се наместват в адвокатската професия

На 16 април отбелязваме Деня на Българската Конституция и професионалния празник на юристите. На днешния ден през 1879 г. Учредителното събрание гласува и приема Търновската конституция - първата конституция на България. Събитието се случва във Велико Търново след Берлинския конгрес /13 юни-13 юли 1878 г./.

Днес се навършват и 140 години от създаването на адвокатската колегия в Стара Загора. По пози повод потърсихме адв. Димо Димитров - председател на структурата.

 

Адв. Димитров, самоуправлението на адвокатурата в България е уредено от първия Закон за адвокатите от 22.ХІ.1888 г., създал предпоставките за изграждане на Съвет на адвокатите. Каква е историята на адвокатската колегия в Стара Загора? От кога съществува, през какви етапи минава?

Историята на Старозагорската адвокатура много добре е описана в книгата на моя уважаван колега юрист Георги Туртуриков, който в момента работи към общинския омбудсман и с когото се познаваме от над 20 години. Книгата му, естествено, се казва „История на Старозагорската адвокатура“ и бе издадена точно преди 10 години, през 2009 г., по повод на честването на 130-тата годишнина на Старозагорската адвокатура. Днес, десет години по-късно, при честването на 140-тата годишнина от приемането на Търновската конституция, както ще ви направи впечатление, се навършват и 140 години от създаването на адвокатската колегия в Стара Загора. Много добре е описано в тази книга, анализирано е в детайли и е обобщена дейността и развитието на институцията във времето още от далечната 1879г., та до 2009г. Тъй като няма как да преразкажа цялата книга, мога да кажа обобщено, че старозагорската адвокатура е преминала през всички етапи, през които е минала и самата държава след Освобождението – през две световни войни, през годините на тоталитаризма (1944-1989) и до днес, времето на постсоциалистическия преход. По закон адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се. Мога да насоча вниманието към този безспорно добър за мен труд и който се интересува от историята на адвокастката колегия в Стара Загора, там може да намери много и подробна информация, включително с имената и снимките на онези първи адвокати и адвокатски помощници без висше образование, които са положили основите на съвременната адвокатура.

 

Колко комисии функционират към колегията и какви са основните им задачи?

Нека да започна с отговора на този Ваш въпрос малко по-отдалече. В Закона за адвокатурата ясно са изброени органите на една адвокатска колегия. Нека на всеки да е ясно, че който и да е адвокат, на първо място, може да членува само в една колегия, т.е. там, където същият е вписан и е положил клетва. Адвокатската колегия е юридическо лице, а Общото събрание на колегията се състои от всички вписани в нея адвокати. Той е и върховният орган на колегията. Измежду всички адвокати от колегията на всеки три години се провеждат избори за останалите органи, които са: Адвокатски съвет, Председател на адвокатския съвет, Контролен съвет и Дисциплинарен съд. Всеки един орган си има своите специфични функции и осъществява различни задачи. Няма как да мога с няколко реда да кажа кои са основните им задачи, но мога да препратя всеки, който се интересува към самия Закон за адвокатурата.

 

Имате ли ден за безплатни правни консултации?

Към Адвокатски съвет Стара Загора е създаден Регионален център за консултиране. След проведените на 26.01.2019 г. избори за органи на колегията с решение на сегашния Адвокатски съвет Стара Загора, при самото му конституиране на 13.02.2019 г. приехме Регионалният център за консултиране в Стара Загора да бъде ръководен и дейността му да бъде администрирана от адв. Златина Йовчева, десегашен Председател на колегията. Тя е и негов учредител. С нейните усилия същият преди две години заработи активно. Нека да поясня и две важни неща. Центърът се намира в гр. Стара Загора, на ул. Кольо Ганчев № 64, както и че, за да получи човек консултация в центъра трябва първо да се обади на телефон 0878 / 546980, за да си направи предварителна заявка или иначе казано резервация за консултация. Към настоящия момент към центъра работят петима адвокати. Приемните дни са всеки вторник и четвъртък от 14,00 часа до 16,00 часа.

 

Като браншова колегия работите ли с млади хора - до 18 г. ученици и такива, които искат да тръгнат по вашия път и как?

Не, не работим, а и няма как да работим с млади хора до 18 години. Работата ни е такава, че не можем да ги въведем в професията ни, която изисква първоначално много четене и изпити, за да станеш юрист, включително три държавни изпита, след което се провежда стаж в съответния Окръжен съд, след което отново изпит за правоспособност в Министерството на правосъдието. Едва и след издържан изпит за адвокат, можеш да станеш за две години младши адвокат. С други думи, пътят е дълъг и няма как с две или три срещи да въведеш един млад човек в професията. В т.нар. „Дни на отворените врати“, какъвто е например днешният 16.04. - Денят на Конституцията и професионален празник на юриста и съдебните служители, и в Деня на адвокатурата (22.11.), организираме срещи с горните класове от гимназиите и се опитваме да ги запознаваме с работата на адвоката. Тези срещи протичат при огромен интерес от по-големите ученици, особено от тези, които вече са взели решение да тръгнат по този нелек път.

 

Кои са последните новини за вашето съсловие, вашата колегия?

Както разбрахте, последните новини при нас са, че януари бяха проведени избори за органи на колегията. Органите и имената ни са налични в сайта на адвокатската ни колегия и всеки, който се интересува може да ги намери и да се запознае с тях. Новото в съсловието е, че всички адвокати в страната, всички колегии по места и Висшият адвокатски съвет в момента сме се мобилизирали и сме започнали активна работа за приемането от Народното събрание на един изцяло нов Закон за адвокатурата, който да е съобразен с настъпилите промени в обществените отношения и процеси.

 

Има ли нелоялна конкуренция при предлаганите адвокатски услуги в Стара Загора?

Това е един щекотлив въпрос, който има няколко и различни гледни точки. В днешните социални и икономически условия на живот не малко колеги са просто принудени понякога да дават, ако щете, консултации на по-ниска стойност, отколкото е уредено по наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения. Но не това е страшното в случая. Страшното е, че много икономисти, финансисти, счетоводители, без да се засягат, че и други специалисти, се намесват в дейност, каквато е чисто адвокастката професия и която не им влиза в работата. Регистрират фирми, правят промени, дават правни консултации и те са хората, които извършват същинската и истинска нелоялна конкуренция спрямо нас адвокатите. Има и много сайтове в интернет, където на ниска цена дават възможност на хората да си изтеглят документи, с които да си свършат някаква работа, дават им „високо квалифицирана правна консултация“, и впоследствие, лично аз съм се сблъсквал с такива случаи, се чудиш как да им помогнеш на такива хора, които вече са се доверили и са си надробили попарата. Ами, трудно, след като са направили нещо, което не е трябвало. Не на последно място, има и такива, които даже се правят на адвокати и лъжат хората, че са такива или поне успяват доста умело да ги въведат в заблуждение. Тези хора са си потенциални клиенти на прокуратурата и не е моя работа да ги коментирам, нека тя да се занимава с тях.

 

Колко са членовете на колегията в областта?

Към настоящия момент в Адвокатска колегия Стара Загора, която е за областта, са вписани 427 адвокати.

 

Как ще отпразнувате празника и какво искате да пожелаете на колегите си?

Днес, във връзка с професионалния празник на българските юристи и съдебни служители – 16 април, както и по повод 140 години от приемането на Търновската конституция, юридическата общност на Стара Загора е организирала “БАЛ НА ЮРИСТИТЕ”. Мястото умишлено няма да го посоча, но както се казва, подобаващо ще отпразнуваме празника си.

На всички колеги ще пожелая да бъдат най-вече здрави, защото това е най-важното. Освен това им желая да се борят с всички сили против несправедливостите, да бъдат преди всичко добри хора и добри професионалисти. Пожелавам им на всички тях, включително и на съдебните служители, много лично щастие, радост, сили и целеустременост, защото професиите ни са отговорни и свързани с много човешки съдби. От всички нас и от нашата работа и морал зависи как ще ни приемат в обществото. Нека всички, всеки един от нас да положи усилия, за да защитава правото, да наложим високи принципи и ценности, чрез които впоследствие да получим и нужното, и полагащо ни се уважение. Весел празник на всички!

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери години | Стара | Загора | след | съвет | един | адвокатурата | колегия | адвокати | колегията

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Кольо Димитров 16.04.2019 11:06

Честитя празника на юристите в Р.България с пожелание за здраве и творчески професионални успехи.


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори