Галина Нифору: "Августиада" е фестивал с международно значение

Имаме амбицията от следващата година Царицата на Августиада да бъде представителката на града ни в конкурса „Мис България”

 12.10.2017 15:30
Галина Нифору: "Августиада" е фестивал с международно значение

За няколко години успяхте да направите Августиада национално известен фестивал. Как балансирате между виното и културното наследство?

Аз дори бих добавила Фестивал с международно значение! От първата година досега Августиада се радва на международно участие от рaзлични страни. Като започнем от Италия, Австрия, Франция, Турция, Македония и Гърция. За българските участници ( повечето, от които винарски изби с превъзходни вина), както и кулинарни фирми намират много добър прием в Стара Загора.

Що се отнася до баланса между виното и културното наследство мисля, че симбиозата е токова естествена, защото и виното е част от културното ни наследство още от времето на траките. А Стара Загора може да се гордее с богатата си история – 8000 години. Това я превръща в един от най-старите градове не само в Европа, но и в света. Това беше нашата идея когато преди 6 години започнахме с първото издание на Августиада - да покажем  с какво градът ни може да стане притегателен център за туризъм. Разбира се искаме да повишим и винената култура на жителите и гостите на града, представяйки им всяка година едни от най-добрите изби в България и Балканския регион.

 

Само ентусиазъм и любов стигат ли за едно такова събитие?

Те са най-важните неща! Без любов към това, което правиш и заразяващ околните с ентусиазъм и най-добрата идея ще се провали. Наистина съм много щастлива че успяхме да създадем един устойчив Фестивал, който всяка година се посещава от все повече хора.

 

Винената "дипломация" обединява ли Балканите? Колко са изложителите, които ще участват тази година?

Виното е продукт, който сближава. Затова присъства във всички радостни и тъжни моменти от нашия живот. Наистина ми се иска с всяка изминала година почитателите на бакхусовата напитка в града ни да се увеличават, защото виното е интелигентно питие. Зад него стои един много интензивен труд на лозарите и винарите, търговците и всички, които са във веригата докато виното достигне до крайния консуматор. Искам да изкажа възхищението си, както от българските винари, така и от балканските им колеги, които в последните години сътворяват чудеса и виното в региона ни добива съвсем друг облик. Трябва да се гордеем с него.

Тази година ще имаме около 35 участници. Хубавото е, че всяка година се включват нови изби и фирми от кулинарния бранш, което означава ,че Фестивалът се припознава от винения бизнес.

Освен българските изби, ще има и няколко от най-добрите гръцки изби и горещо препоръчвам да опитате техните вина, защото две от гръцките изби, които ще представим са в топ 100 на света в последната класация на реномираното списание Wine Enthusiast! Ще имаме участници от Турция и Македония, както и от информационния център на град Цариборд от Сърбия!

 

Кое е различното и новото в това издание?

Августиада е комбинация от прекрасно вино, храна, концерти, лекции, майсторски класове. Какъв по-добър начин да прекараш един прекрасен есенен уикенд? Не случайно освен старозагорци, Фестивалът се посещава и от гости от цялата страна, както и от много чужденци. Всяка година имаме различна страна – партньор на Фестивала. Тази година ще бъде Гърция. Освен прекрасни гръцки вина и храни сме организирали и музикални събития, свързани с гръцката култура.

 

За втора поредна година избираме Царица Августиада. Колко тежи короната на Царица Августиада?

Много сме щастливи, че за втора година ще се състои и Конкурсът за избор на “Царица на Августиада”. Миналата година започнахме тази инициатива с цел да се популяризира освен хубостта на тракийката, така и нейните умения да научава задълбочено нови неща както  за културното наследство на Стара Загора, така и за винопроизводството. Миналата година претендентките за титлата научиха много за винопроизводството, тъй като ги заведохме в една изба, където се запознаха с целия процес. Хареса им, дори някои от тях изявиха желание да продължат образованието си  в тази сфера. Имаме амбицията от следващата година Царицата на Августиада да бъде представителката на града ни в конкурса „Мис България”. Разговорите са проведени и наистина съжаляваме, че това няма да може да се случи още от тази година. Всички момичета, които участваха и тази година на кастинга и достигнаха до финала са прекрасни. Искаме да има дадеш шанс, вяра и кураж да си повярват и да продължат напред уверено.

 

Какви ще бъдат основните й ангажименти през следващата една година?

Избраната Царица на Августиада ще представя града ни и Фестивала на различни форуми – туристически, културни, защо не и при политически събития, свързани с град Стара Загора. Тя ще бъде символ на град Стара Загора!

 

Как бихте поканили хора от други градове на нашия фестивал?

Правим рекламна кампания и медийно отразяване в националните медии, освен  в регионалните. Социалните мрежи също са чудесен канал за популяризирането на Фестивала, а хората, които го посещават доказват, че посетителите не са само старозагорци, а и хора  от други градове, дори от съседни държави. Иска ми се старозагорци да припознаят този фестивал като свой, като гордост за града ни.

 

Какви са очакванията ви от тазгодишното издание?

Очаквам едно много вълнуващо издание, независимо, че ще бъде за 6-ти път, за нас, организаторите, всеки път е като за първи път. Тук е мястото да поканя всички старозагорци и гости на града ни да заповядат в събота в 11:30 ч. пред регионалния исторически музей Стара Загора, за да присъстват на официалното откриване на  Августиада 2017.  Както казах, страна – партньор на тазгодишното издание е Гърция и ще имаме щастие фестивалът да се открие от  посланика на Република Гърция в България Григорис Василоконстандакис, от консула Спирос Критикос, както и от завеждащия икономическата служба към гръцкото посолство Георгионс Куцодимос.

 

Вашите  благодарности днес за кого са?

Искам да благодаря за чудесното партньорство, което вече 6 години изграждаме с  екипа на Търговско – промишлената палата и нейния председател Олег Стоилов, на Община Стара Загора, на регионалния исторически музей, на Държавна Опера Стара Загора, на ресторант „Форум”, които се грижат за прекрасната храна на Гала вечерята,  на Метро Академия, на целия бизнес на град Стара Загора, който ни подкрепя, на винен клуб “Дионисий” и на всички приятели на Августиада!

Очакваме ви на 14 и 15 октомври в Регионален исторически музей Стара Загора! Ще бъде незабравим празник! Заповядайте!

 

 

Нашият гост: Галина Нифору е основател и мениджър на OINORAMA – фирма за винен консултинг и стратегически бизнес решения във винения бранш. Консултира винарски изби, ресторанти и всякакви проекти, свързани с промотирането на българските вина.

Завършила е Технология на виното и високоалкохолните напитки в УХТ -Пловдив, след което специализира Wine Marketing & Management MBA в INSEEC, Бордо, Франция.

През 20-те години във винения бранш в страната и чужбина се утвърждава като специалист, който успешно развива бизнес стратегии и създава винени брандове с международно значение.

Като енолог участва в дегустационни комисии за различни конкурси в България и чужбина. Пише статии в различни издания, свързани с виното и винения бизнес.

Галина Нифору е избрана за председател на Българската Асоциация на Износителите на Вино. Заемайки този важен пост,  тя работи усилено за популяризирането на българските вина на международните пазари.

Галина Нифору е основател и директор на Балканския международен винен конкурс и фестивал , който се провежда ежегодно в София и обединява и промотира винопроизводителите от Балканите.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | фестивал | вино | Августиада | Галина Нифору

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Мария 13.10.2017 06:31

Много хубаво интервю. Браво на журналиста.


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори