Георги Гьоков: Готови сме да отидем на предсрочни избори и да ги спечелим

Европейските избори са тест за управлението на страната, смята депутатът от БСП

 29.03.2019 15:45
Георги Гьоков: Готови сме да отидем на предсрочни избори и да ги спечелим

Г-н Гьоков, последните дни бяха белязани от оставки. Нужни ли бяха и как се отрази всичко това на политическата обстановка в страната?

Оставките са сериозен удар срещу всички, които се занимават с политика, не само за управляващите. Те са удар по рейтинга. Разбира се най-сериозно се отразяват върху ГЕРБ. Когато става въпрос за имоти, българинът е много чувствителен. И когато някой си купува нещо на толкова ниска цена, е недопустимо. Това ще се отрази много сериозно на партията и няма как да остане без политически последствия. Задължително трябваше да има оставки. Лошото е, че всичко това се очертава като стил и начин на управление. Всеки, който е замесен в подобен корупционен скандал трябва да си тръгне. Не е нормално да променяш закона заради една фирма и после да си купиш апартамент от нея. Премиерът трябва да се освободи от подобни хора. Обвързаностите обаче са много големи.

 

На прага сме на европейските избори. Каква е кампанията, която БСП ще води? Обвинявани сте, че вашите кампании са очернящи.

По принцип тези избори са доста далече от българина, което не означава, че не са важни. Те ще са  тест за управлението на Борисов, за състоянието на всички партии, както  и трамплин за евентуални предсрочни избори. Относно това дали кампанията на  БСП е черна – не, не е. Ако нашата е черна, то тогава каква е на ГЕРБ? За съжаление истината е, че черните кампании вървят повече. БСП беше първата партия, която излезе с програма за европейските избори „Визия за Европа”. В нея има само позитивни послания, които да накарат българина да гласува. Определено кампанията ще бъде напрегната и много важна.

 

Ако БСП победи на тези избори или има резултати близки до тези на ГЕРБ, очаквате ли предсрочни парламентарни избори?

Да. Ако резултатите са в полза на БСП , естествено е да предявим претенции за управление на страната. Готови сме да отидем на предсрочни избори и да ги спечелим.

 

Кога окончателно ще бъде готова листата на БСП за евроизборите?

Окончателно на 7 април. Вече имаме водач – Елена Йончева. В листите на нашата партия са само достойни и борещи се хора. Примерът за това е евродепутатът Момчил Неков. На предишните европейски избори беше „феномена 15/15”. Той обаче работи много добре и е номиниран от много партийни организации. Националният съвет ще подреди листата. Много се говореше през последните дни за Сергей Станишев. Убеден съм, че той ще намери своето място в листата.

 

Кога ще се върне БСП в Парламента?

Много сложен въпрос. Излизането ни беше много силен политически ход, въпреки че управляващите се опитаха да принизят дебата до това ходи ли се на работа или не, и защо трябва да се получават заплати. Искахме да покажем, че не може във всички случаи да се пренебрегва мнението на опозицията, както беше с Изборния кодекс. Направиха се промени, с които управляващите да си осигурят победата, както и неща като преференциалния вот, които дразнят цялото общество. ГЕРБ обаче не си взеха поука, а само замазаха нещата с връщането на преференциите. На 16 април ще има тържествено заседание на Народното събрание във Велико Търново, на което ще присъстваме. Връщането на БСП в Парламента е решение на Националния съвет. Има вариант да сме извън Парламента до изборите. Лично за мен обаче това не ни дава много силни политически позиции, особено от гледна точка на послание към хората. Ние и сега работим. Работата на народните представители не е само да натискат копчета.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери избори | политически | парламента | предсрочни | листата

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори