Диана Димова: Семействата в България нямат нагласа да осиновяват деца с увреждания

Повечето желаят малко дете, бяло, русо, задължително здраво

 16.11.2018 15:31
Диана Димова: Семействата в България нямат нагласа да осиновяват деца с увреждания

Диана Димова е директор на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора, който предлага делегирани от Общината социални услуги. Тя е и председател на нова неправителствена организация – Фондация „Мисия Криле”, която създават заедно със съмишленици, за да подкрепят разгръщането на пълния потенциал на уязвими деца и възрастни, за да реализират постижения в различни сфери на живота. Комплексът включва Център за обществена подкрепа на деца и семейства и Звено „Майка и бебе” .

 

Г-жо Димова, преди дни приключи ремонтът на Центъра за обществена подкрепа. Какво беше ремонтирано?

Да, така е. Сградата е сравнително нова, на 13 години. Въпреки това имаше много сериозни проблеми с покрива, не беше санирана. Поради тази причина бяхме включени в програмата „Региони в растеж”. Със съдействието на кмета нещата се случиха много бързо. Отпуснаха се и допълнителни средства от общинския бюджет.

 

Центърът съществува вече 13 години. Каква е равносметката Ви?

Хората ни разпознават. Успяхме да наложим услугата. Все повече семейства се обръщат директно към нас, без да минават през полиция и социални служби. Търсят ни за помощ при проблеми в личния живот или проблеми, свързани с децата им. Опитваме се да ги подкрепим, да разберем кой е действителният проблем, на кого могат да разчитат.

 

За какво най-често Ви търсят хората?

Най-често за проблем, свързан с детето – агресия в училище, бягство от училище, адаптация при преместване в друго учебно заведение, раздяла в семейството, смърт. Имаме и семейства, които са в много крайна нужда, които искат да оставят детето си в дом. Имаме семейства, които искат да осиновят дете. Те задължително преминават през специализирано обучение, което е 50 часа.

 

Какви са най-честите проблеми при осиновяването?

Най-често са свързани с нагласите на семействата. Повечето желаят малко дете, бяло, русо, задължително здраво. Хората държат и на тайната на осиновяването. Нагласите са много устойчиви и ние се борим срещу тях. Темите - минало, идентичност, тайна присъстват в нашите обучения. България е една от малкото държави, в които е разрешено да се разсиновяват деца като рекламация на стока и да се пази тайна при осиновяване. Всяко дете има право да знае своите корени, биологични родители и история. Работим с всички родители, за да провокираме малко повече отвореност.

Много от изоставените деца са с различен произход от българския. Все по-често обаче се наблюдава семействата да вземат такива деца, за разлика от деца с увреждания. Там нещата са много трудни. Такива деца се осиновяват от чужденци. Там не се прави разлика между децата. Семействата в България нямат нагласа да се грижат за дете с увреждане.

 

Друга услуга, която предлагате е Звено „Майка и бебе”. Колко майки са настанени в момента там?

В момента няма настанени майки, много рядко се случва. Подготвени сме за зимата, имаме готовност във всеки един момент да настаним нуждаеща се жена. При нас случаите са тежки – жени, които не могат да разчитат на никой. Помагаме им да направят план кои са силните им страни и се опитваме да излезем заедно с тях от трудната ситуация.

 

Каква е причината една майка да остави бебето си?

Липса на възможности. Подкрепата, която предоставяме е временна. Жените остават при нас до 6 месеца. Естествено имали сме и майки, които са оставали година и половина. На никой не сме отказали помощ. Основните причини за изоставяне на дете са липса на възможности, жени с психични разстройства, непълнолетни момичета. Има и такива, които оставят детето си временно в приемно семейство докато си стъпят на краката. След това си го взимат. Общината ни помага много и осигурява общинско жилище на тези жени.

По закон дете от 0 до 3 години не може да бъде настанено в институция. Ако жена остави детето си, то се настанява в приемно семейство. Доказано е, че ако едно дете през първата си година е отглеждано в институция, никога не преодолява липсата на привързаност. Първо търсим близки, които могат да се погрижат за детето. Ако няма такива се търси временно семейство, докато майката има възможност да се грижи за детето си. Ако тя не успее, детето се осиновява.

 

Вие сте председател на нова неправителствена организация - „Мисия криле”. Разкажете ни малко повече за нея.

Организацията е основана в Стара Загора. От началото на октомври работим заедно с общината. Помагаме на деца и възрастни в риск. Фондацията дава възможност да развиваме услугите в Комплекса, както и да предложим нови неща. Имаме покана от Национална мрежа за децата, която е обединение от 140 организации. Продължаваме да работим активно в полза на обществото. Една дейност се прави от хора, експерти, те са най-важните.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | семейства | социални услуги | Диана Димова

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори