Диана Димова: Трябва да помагаме на жените да търсят помощ навреме, за да не броим после жертвите

За съжаление аз съм видяла седем жени, които връщайки се при насилника си, не оживяха

 08.02.2019 11:57
Диана Димова:  Трябва да помагаме на жените да търсят помощ навреме, за да не броим после жертвите

Депутатите приеха на второ четене промени в Наказателния кодекс. Всички форми на домашно насилие вече са престъпление. До 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор без право на замяна ще бъде наказанието за убийство при домашно насилие. За упражнена принуда, заплаха или телесна повреда, затворът е от 3 до 10 години.

Ще дадат ли тези промени повече сигурност на жертвите, попитахме Диана Димова - директор на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора, и председател на неправителствената организация Фондация „Мисия Криле”.

 

С какво тези промени ще помогнат на жените, жертви на домашно насилие?

Това, което се случва е изключително важно за организации като нашата, които с години работят с домашно насилие. Ние подкрепяме жертви, които са били малтретирани. Става въпрос за много сериозна промяна – домашното насилие вече е престъпление от общ характер. Това е сериозен обществен въпрос. Всяка принуда ще се наказва с лишаване от свобода. Психическият тормоз се криминализира. Това означава, че не е нужно да имаш синини или счупени кости, за да си жертва на домашно насилие. Приетите промени дават една много по-голяма тежест на това деяние и извършителите ще носят отговорност.

 

Знаем, че е много трудно една жена, която е претърпяла насилие, да се оплачи и да сподели. Тези промени ще дадат ли по-голяма сигурност на тези жени?

Със сигурност. Само през месец януари имаме пет нови случая на насилие. Тази седмица настанихме поредната жена, която беше буквално с обезобразено лице. Проблемът е много сериозен. Това, с което се сблъскваме като трудност, е когато самите жени не търсят правата си. За една жертва е изключително важно да има възмездие за извършеното престъпление. Тези, които са ги наранявали да бъдат респектирани от закона и наказани.

Обикновено докато тече разследването извършителите се опитват да унижават и очернят жертвите си, което носи голямо напрежение. Много от жените под натиск спират производството. С тези промени, важното за всички жени е, че независимо дали искат или не, в момента, който стане известно, че някой злоупотребява с власт и контрол, той ще бъде съден. Жертвата не може да оттегли жалбата жалбата си.

 

Към момента колко жени са настанени при Вас?

Три жени и осем деца. И трите са с много тежки форми на тормоз и системно упражняване на домашно насилие. Те са под закрила. Предприети са всички необходими мерки, за да ги защитим. Затова тези промени са важни. Предстоят срещи с институциите, за да се види на оперативно ниво какво се прави, как се насочват жертвите, за да действаме бързо. Тези промени обаче не са достатъчни, тъй като фокусът се измести върху наказанието. Да, това е изключително важно, но е първата стъпка. Важно е да се работи по превенция, а не да спасяваме вече пострадали жени. Трябва да помагаме на жените да търсят помощ навреме, за да не броим после жертвите.

 

Колко от жените, които са жертва на домашно насилие, се връщат при насилника си?

Много голям процент от жертвите нямат възможности, нямат подкрепа. Насилникът сменя своето отношение – от крайно агресивно до крайно добронамерено и по този начин жените се объркват, подлъгват се. Има мит в обществото, че щом едно семейство има деца, то трябва да остане заедно. Децата обаче трябва да живеят спокойно. Нашата цел не е да разделяме семейства. Може да се работи с агресията, но извършителят трябва да осъзнае, че има проблем. Обикновено насилниците са били жертви като деца, малтретирани от своите родители. Имали сме случаи, в които проблемите се решават, но са малко. Обикновено жените не успяват да намерят сигурност навън и се връщат. За съжаление аз съм видяла седем от тези жени, които връщайки се, не оживяха. Четири деца също. Преди години имахме случай – бащата беше посегнал от ревност на майката и беше убил двете деца. Много често насилието се появява, когато жената поиска раздяла.

Почти във всеки случай имаме някаква форма на насилие.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | интервю

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Анонимен 10.02.2019 19:32

Да. Трябва да има борба с домашното насилие!!! И трябва много строг закон за насилниците и още по-строг за убийците!


#2 Анонимен 10.02.2019 19:39

А насилниците, които насилват цял народ с безумието, наглостта и безчестието???? Това е много спешно да се разреши, ако искаме насилието и беззаконието в България да престане!!!


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори