Диляна Начева: Най-бързо развиващата се държава в света залага на качественото образование

За мен беше чест и привилегия да бъда избрана за единствен участник от България и цяла Европа в тазгодишната програма за жените в предприемачеството - Women entrepreneurship and start-ups improvement through innovation /ITEC/ И тази година Министерството на външните работи на Индия покани 10 жени - лидери и предприемачи от цял свят. Целта на програмата е да предизвика значими социални промени и да покаже успешния опит на Индия.

 15.02.2024 13:39
Диляна Начева: Най-бързо развиващата се държава в света залага на качественото образование

Да кажем, че Диляна Начева е активен млад човек, е все едно да не кажем нищо. Първо, защото тя не се побира в нито едно клише. И най-вече, защото тя е от хората, за които денонощието се състои от поне 27 часа, а седмицата от 8-9 дни. Просто защото иначе няма начин да успее с всичко, с което се е захванала. 

Майка, млад предприемач, активен общественик и вдъхновител на не една и две каузи. Най-вече такива, свързани с достъпа на всяко дете до психологическа подкрепа и до възможността за развитие на социално-емоционални умения. 

36-годишната Диляна е възпитаник на Природоматематическата гимназия в родния си град Стара Загора. Има бакалавърска и магистърска степени от Икономическия университет във Варна. Вече 10 години е успешен предприемач със собствена марка в сферата на търговията и модата. Именно в това й качество стана единствената българка, поканена за участие в тазгодишната програма за жените в предприемачеството - Women entrepreneurship and start-ups improvement through innovation/ITEC/. Върна се в Стара Загора преди броени дни след 2-седмично обучение в едни от най-престижните университети на Индия.

Разговаряме с нея сред много красиви индийски шалове и сувенири, които носят духа на южноазиатската държава.

 

Разкажете първо как започна Вашето “индийско приключение”?

Този разказ може да е много дълъг, затова нека първо  да благодаря на Посолството на Индия в България за предоставената възможност, за изумителния шанс да се докосна до сърцето на Индия и прекрасните наши домакини, да потъна в спецификите на живота в тази необятна страна.

За мен беше чест и привилегия да бъда избрана за единствен участник от България и цяла Европа в тазгодишната програма за жените в предприемачеството - Women entrepreneurship and start-ups improvement through innovation /ITEC/

И тази година Министерството на външните работи на Индия покани 10 жени - лидери и предприемачи от цял свят. Целта на програмата е да предизвика значими социални промени и да покаже успешния опит на Индия. 

Поканата към нас - жените от цял свят, и най-вече включването на България в тазгодишната програма, е знак, че Индия гледа към разширяване на партньорството между жените-предприемачи от различни страни, както и към включването на все повече жени като лидери и предприемачи в икономиката.  

Участието в Програмата минава през конкурс. Работният език от кандидатстването до приключването на проекта е само английски.

И преди да замина, и сега, съм убедена, че това е мост между Индия и България, който трябва да се разширява и укрепва в бъдеще, защото Индия е една от най-силно развиващите се икономики в света, при това най-вече в сферата на технологиите. За България би било много полезно търсенето на допълнителни възможности за разширяване на сътрудничеството в сферата на бизнеса и културата. 

Може ли Индия да бъде глобален модел за подражание?  Сякаш сме свикнали да мислим за нея като за страна с много проблеми и голяма бедност.

Индия е една стабилна, приобщаваща и истински демократична държава. Вече страна с най-многобройно население в света, но и една от най-бързо развиващите се големи икономики. Факт е, че Индия има реален шанс да стане третата по големина икономика в света. 

Икономическото развитие на Индия е тясно свързано с качественото образование - нещо, което правителството на страната безрезервно и реално подкрепя, работи целенасочено и постига бързи резултати. 

Нещо, за което и аз се боря тук, в България. Каузата ми,  посветена на децата и образованието, е най-важното условие за изграждането на силна и просперираща държава.  

Може ли да споделите по-конкретно какво прави в това отношение държавната власт в Индия ? 

Впечатлена съм от култа към образованието. На всички нива, за всички възрасти и без оглед на социалния статус. Правителството инвестира в образование, което е в директна полза на страната и бизнеса. Индия е могъщ образователен център, способен да се конкурира и със САЩ, и с Китай. 

Имах възможността да посетя едни от най-елитните университети в Индия, които се намират в град Индор - “The Indian Institute of management Indore” и “The Indian Institute of Technology Indore”. Тези университети създават най-добрите предприемачи в страната. Безценни са опитът и съветите, които получихме от най-уважаваните професори и техни бивши студенти - вече преуспели предприемачи. 

Впечатли ме това, че те търсят най-умните деца, за  да ги  обучават в тези университети. Независимо какви са произходът и финансовите им възможности. Още нещо впечатляващо от гледната точка на една българска майка: Индия държи на своите кадри и прави всичко възможно да ги задържи в страната си.  Докато в България ние буквално ги подаряваме на други държави. Няма национална политика, която да ги задържи в България и да ги накара да се развиват тук. 

Къде и как премина вашето обучение?  

Градът, в който бяхме почти през целия ни престой, беше Бопал. Един от най-чистите и с европейска визия градове в страната. Основно бяхме в института NITTTR-Bhopal,  където се провеждаха нашите лекции и практически занимания. Поставиха ни много задачи и работихме по много проекти, с които за кратко време трябваше да се справим. 

Всички участници в програмата имахме  и задача да представим своята страна и успешните жени-предприемачи в нея. Емоционален момент за мен, в който се почувствах горда, че съм българка. Колегите ми бяха впечатлени от нашата история, от факта, че кирилица е създадена именно в България от Светите братя Кирил и Методий.

Да прелетиш половината свят и да можеш да пуснеш и чуеш химна на България в Индия - това са сълзи, буца в гърлото и много обич. Аз като предприемач си бях поставила и цел да събудя интерес към нашата страна и бизнеса, който правим. При една от тези презентации пуснах песента “Излел е Дельо хайдутин” на Валя Балканска, чийто глас лети в Космоса. Бяха много впечатлени.

Всичко това трогва до сълзи, но и те кара да анализираш, оценяш и да се бориш да промениш средата в България. Дадох си сметка, че ние имаме всички дадености да бъдем също  бързо развиваща се икономика,  както Индия успешно го прави и постига. Но предпочитам този разговор да спре тук, макар да имам какво да кажа.

Срамувам се като  слушам  как сме на последно място по това или онова в ЕС, в Европа, в света. А срещу мен стояха оптимистични и реализирани хора. Така се постигат цели, така се ръзвива държава.


Какво бихте споделила за тяхната култура?

Индия е много духовна и силно религиозна страна. Зад това стои богата култура и уникална система от вярвания. Хората в Индия имат това културно усещане, че всеки е част от света и че този голям свят е едно семейство. Индийците се радват на растежа и благосъстоянието на всички. Радостта, която видях в очите им, беше много искрена. Те са емоционални, любопитни, романтични и с особен вкус към технологиите.

Заслужава да се отбележи и богатото наследство на индийската кухня с нейния набор от подправки и ястия, отразяващи регионалните различия и културни характеристики. Освен това традиционното индийско облекло като сари и курта продължава да бъде важен елемент от културното изразяване. 

Всичко това създава различна атмосфера и желание да се връщаш там отново и отново.


Усещам, че вълнението още не ви е напуснало и разказите могат да са много дълги. Може ли да разкажете само за някои от най-запомнящите се  моменти от Вашето пътуване?

Отиваш в далечна и чужда страна съвсем сама и предполагаш, че всичко ще е наред. Но, разбира се, нещата се объркват. 

Няма никога да забравя още с пристигането ми в Делхи, как една жена плати 20$ на едно момче от летището, за да ми помогне с багажа и да успея бързо да си хвана следващия полет за Бопал. Но полетът беше отменен поради гъста мъгла. Много лоша новина в непозната за мен страна като Индия. Следващото предложение за помощ получих от едно момче-индиец, което ми съдейства  да се кача на влак до Бопал, с който пътувахме още 11 часа.

Това беше първата ми среща с Индия. Бях притеснена, но повече трогната: добрите хора са навсякъде и гледат винаги да ти помогнат, а не да виждат в теб чужденеца, когото могат да ограбят.  

Най-хубавите моменти? Запознанството ми с толкова много хора. Спечелих нови приятели от толкова много държави. Взех и контактите на някои преподаватели, за да поддържаме връзка и да получаваме ценни съвети и съвместна работа с тях в бъдеще.

Безценни са контактите, но  и любовта, която получих. Тръгнах си с топли чувства от Индия. И с много надежда в бъдещето!

Искрено се надявам, че ще реализирам контактите си по най-добрия начин. Индийците имат интерес към България, а ние трябва да се възползваме от това.

Ще се радвам отново да се върна там и още повече да посрещна някои от тях в нашата страна и град.

В този ред на мисли специално искам да благодаря на Атанас Михнев, предприемач и бивш старозагорски депутат, който в последните години развива политики, свързани с привличането на индийски инвестиции в гр. Стара Загора. Аз също се включвам в усилията по това сближаване. Виждаме, че инициативите в тази посока стават все повече за нашия град от страна и на Търговско-промишлената  палата. 

Нека гледаме напред и в една посока. Но и да не забравяме, че разстоянието между мечтите и реалността се нарича действие.


 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери България | света | една | беше | едно | свят | страна | жените | Индия | предприемачи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори