Документална поредица разказва за славната българска армия

Кои са били генералите, в кои битки сме участвали, кого сме побеждавали – неща, за които малко се говори, малко се знае и които не са залегнали в учебниците, а са важни

 15.01.2019 09:17
Документална поредица разказва за славната българска армия

На 21 януари в Държавната опера Стара Загора ще бъдат представени филмите „България влиза в Първата световна война“ и „Разгромът на Сърбия“. Те са част от документалната поредица на Военния телевизионен канал „Помни войната 1915 – 1918“. Прожекцията започва в 18:00 часа. Какво да очакват зрителите, разказва режисьорът Мария Цветкова.

 

Разкажете ни малко повече за самата поредица?

Това е документална поредица на ВТК под заглавието „Помни войната 1915-1918”. Тя се състои от филми за участието на българската армия в Първата световна война. До момента са направени три филма, работи се по четвъртия. Колкото повече работим, толкова повече факти излизат. Първоначално филмите трябваше да бъдат шест, както се очертава обаче, ще бъдат девет.

 

Какво да очакват зрителите в Стара Загора?

В Стара Загора ще бъдат прожектирани първите два филма „България влиза в Първата световна война” и „Разгромът на Сърбия”. Входът е свободен. Общата продължителност на двата филма е един час.

В първия филм се разглеждат последиците за България, след сключването на Санстефанския мирен договор и Берлинския договор, както и на Букурещкия договор. Това са важни исторически факти, които са предпоставки за влизане на България във войната. Разказваме защо страната ни се присъединява към Централните сили, за мотивацията на народа да участва във войната. Това е постигането на националния идеал – всички българи да бъдат обединени под обща национална стряха.

Вторият филм разказва за реалните бойни действия на българската армия, за победите срещу Сърбия.

 

Къде са представени филмите до момента и има ли интерес от страната на хората?

Представихме ги в Благоевград, Кюстендил, Казанлък, Карлово и в София. Интерес към филмите има. Основната ни цел е да научим подрастващото поколение да обича своята история. Разказваме кои са били генералите, в кои битки сме участвали, кого сме побеждавали – неща, за които малко се говори, малко се знае и които не са залегнали в учебниците, а са важни. Филмите са леснодостъпни за широката публика. Бойните действия са представени чрез 3D анимирани карти, използван е много богат архив – документи, снимки. Сътрудничим си с всички институции, Регионалните исторически музеи.

 

Много време ли отнема създаването на един филм?

Изключително много. Освен ровенето в архива, трябва да се отсее кое точно да бъде включено. Ходим на терен и снимаме всички места, където е участвала българската армия – Македония, Румъния, Гърция, за да покажем какво е останало днес. Търсим местни жители, които да разкажат какво знаят.

 

Да очакваме ли цялата поредица да бъде представена в Стара Загора?

Разбира се. Представяме по два епизода, което е добра практика. В следващите епизоди ще разкажем за блестящите победи на българската армия, които не са толкова познати. Продуцент на поредицата е Информационният център на Министерството на отбраната в копродукция с Националния военноисторически музей.

Прожекциите са под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който е поканен да присъства в стара Загора. В документалната поредица участват историците акад. Георги Марков, проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров , доц. д-р Ангел Джонев, военни експерти, сред които вицеадмирал Пламен Манушев и Радослав Симеонов от МО, наследници на загинали български герои на фронта, сред които и бригаден генерал Явор Матеев - командир на 68-а бригада „Специални сили“.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | документална поредица | българска армия

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори