Доц. д-р Мария Ангелова: В началото гинекологичните заболявания са безсимптомни

Хубаво е веднъж годишно всяка една жена да се преглежда

 14.03.2019 16:01
Доц. д-р Мария Ангелова: В началото гинекологичните заболявания са безсимптомни

На 25 март АГ Център „Лайв” Стара Загора стартира безплатни прегледи за жени за миома на матката. Кампанията ще продължи един месец. Тя се провежда със съдействието на фармацевтична компания „Гедеон Рихтер – България“. Прегледите ще се извършват от понеделник до четвъртък включително, между 09:00 и 12:30 часа, след предварително записан час на тел. 042 640 066 и 0888 366 441. При запазването на час ще се задават рутинни въпроси. Записването започва на 18 март. Защо е важно всяка една жена да прави профилактични прегледи и какви са симптомите на миома на матката, попитахме доц. д-р Мария Ангелова.

 

Защо е важно една жена да си прави профилактични гинекологични прегледи и през какъв период от време трябва да са те?

Хубаво е веднъж годишно всяка една жена да се преглежда. Всяка една жена, държаща на себе си трябва си прави цитонамазка и и да мине преглед на ултразвук. Правим тази кампания, защото значително се повишава честотата на това заболяване. То е причина не само за стерилитет, но и за обилни кръвотечения и болки. Това от своя страна налага да се прави хистеректомия на много жени.

 

Доброкачествени ли са тези образувания?

Да, миомата на матката е доброкачествен тумор на женските полови органи, който обаче причинява странични явления – притискане на съседни органи, обилна менструация, пречи при забременяване.

 

Вижда ли се миомата при един обикновен преглед?

Да, открива се. На ултразвук се определя и вида на миомата, както и накъде расте.

 

Операция ли е единственият вариант при това заболяване?

Най-честите методи са оперативни. Правим тази кампания в момента, тъй като вече има средства, които позволяват спиране на растежа. Лечението е с хапче, което жената приема и то спира растежа на миомата.

 

Скъпо ли е такова лечение?

Да, скъпо е. Месечното лечение е около 250 – 280 лева. От тази година обаче лекарството е изцяло покрито от здравната каса.

 

При всяка миома ли действа това лечение?

Не, зависи от много неща – размери, разположение, симптоми, възраст на жената.

 

Заболяването наследствено ли е?

Да, миомата е наследствена.

 

Увеличва ли се броят на жените с миома?

Увеличава се. И не само това. Възрастовата граница пада. Жените вече раждат над 30-35 години, а всъщност в тази възраст откриваме много миоми.

 

Защо е важно заболяването да се хване в по-ранен етап?

Специално при нас, когато заболяванията напреднат, стадия е над втори и лечението е трудно. Заболяванията на женските полови органи в началото са безсимптомни. Ако се ходи на профилактичен преглед, биха били хващани в началото и лечението ще е по-успешно.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери жена | прегледи | миома

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори