Душо Гавазов: Проектът за банята в Ягода е готов, чакаме парите

Срокът за приключване на проекта е една година

 05.02.2019 12:55
Душо Гавазов: Проектът за банята в Ягода е готов, чакаме парите

Какви са проектите на община Мъглиж за тази година? Кои са спешните неща, които не търпят отлагане?

Много са проектите, които не търпят отлагане, но трябва да се съобразяваме с тези, за които има осигурено финансиране. Няколко са нещата, които община Мъглиж трябва със сигурност да направи през тази година. Имаме проекти, за които все още няма осигурено финансиране, но ще се опитаме да го осигурим и да ги реализираме.

В края на миналата година общината получи целеви трансфер от Министерството на финансите в размер на 1 100 000 лева. Те са отпуснати за рехабилитация на улична мрежа в регулация. Решихме тези пари да се използват за цялостна реконструкция на улична мрежа в общинския център. В момента разработваме четири инвестиционни проекта, с които ще се реконструират напълно около 1.6 км. улична мрежа, заедно с бордюри и тротоари. Тези проекти ще обхванат улиците ”Гео Милев”, „Захари Стоянов”,  „Украйна”, „Шести септември” и „Лев Попов”. В общинския център общата дължина на уличната мрежа в регулация е 28 километра, от които около 18 километра имат нужда от незабавен ремонт и рехабилитация. С тези средства ще решим проблемите на 1/10 от мрежата.  

Отделно от това имаме спечелен проект по Програма за развитие на селските райони за цялостна рехабилитация на около 1.8 км., включващи главната улица „Генерал Гурко”, която е една от основните пътни артерии. Тя ще бъде изцяло рехабилитирана, както и участък от „Първи май – от ул. „Гео Милев” на запад.

Вече има процедура за избор на изпълнител за подмяна на водопроводната мрежа в тези участъци. Няма да постъпим безотговорно. Набелязали сме най-конфликтните участъци, ще бъдат подменени около 800 метра водопроводна мрежа.

 

Имате ли готовност да кандидатствате и с други проекти?

В момента се събират проектни предложения през т.нар. Местна инициативна група (Мъглиж, Гурково, Казанлък). Нашата община ще кандидатства с четири инвестиционни проекта. Те включват цялостна реконструкция на покрива на Народното читалище в град Мъглиж, което ще струва около 325 000 лв. с ДДС. Двата проекта са за паркове – единият парк е в централната градска част, а другият - на ул.”Цар Симеон”. Четвъртият проект е за рехабилитация на около 600 метра улична мрежа в село Дъбово. Става въпрос за централната улица, която е в окаяно състояние и автобусите вече отказват да влизат в селото. Това е недопустимо в 21 век.

Имаме и още два проекта. Ще кандидатстваме за енергийна ефективност  на сградата на общинска администрация на стойност 236 000 лв. Проектът включва смяна на дограмата, ремонт на покрива и саниране. Имаме и проект за изграждане на спортна площадка - футболно игрище на малки вратички, до Спортния комплекс. През тези 8 години доказахме, че спортната инфраструктура се управлява много добре, а спортните събития в града се увеличават.

Как стои въпроса с образователната инфраструктура?

В края на миналата година Министерството на образованието отпусна 121 000 лв. за ремонт на началното училище в село Зимница. Ние ще добавим още 200 000 лв. от общината и по този начин ще бъдат ремонтирани около около 600 кв.м.учебното заведение обслужва изцяло рисковия ромски контингент. Там има много добър образователен подход. За 2-3 години децата, които посещават училището, са се удвоили.

 

Достатъчно ли са парите за селата в община Мъглиж?

Никога не сме делили общината на градска и селска част. Проблемите се решават по наложителност. 2018 година мина под мотото на селата. В село Ягода беше изграден 1.3 км. главен водопровод със средства от Министерството на регионалното развитие. Добавихме още 247 000 лв., с които изградихме бордюри и тротоари.

Проектът на банята вече е готов и е съгласуван с всички институции. Очакваме развитие. Имаме обещание, че до края на месец март по сметката на общината ще постъпят 2 080 000 лв. с ДДС лева като целева субсидия. Архитектурата на банята е много актуална, но и доста задължаваща. Като паметник на културата, трябва да запазим всичко. В проекта са включени са и над 5 декара парково пространство, което също ще бъде облагородено.Срокът за изпълнение на проекта е една година.

Със собствени средства започваме рехабилитация на пътя Тулово – Мъглиж, докъдето ни стигнат силите. На този етап имаме осигурени около 170 000 лв., но ще започнем, защото там проблемът е голям.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Мъглиж | интервю

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори