Душо Гавазов, зам.-кмет на Мъглиж: Изпратихме най-неуспешната година

Причината е, че по Програмата за развитие на селските райони не постъпи нито един лев

 12.01.2018 11:47
Душо Гавазов, зам.-кмет на Мъглиж: Изпратихме най-неуспешната година

Каква беше изминалата година за община Мъглиж?

2017 година беше може би най-неуспешната година за общината през последните 6 години. Причината е, че по Програмата за развитие на селските райони не постъпи нито един лев. Това не е „заслуга“ на ръководството на община Мъглиж заради качествени проекти примерно. Така е заради промяна в Наредбата за рамкиране на проектите, която настъпи 30 дни след крайния прием на документацията. Ако всичко се беше запазило, община Мъглиж щеше да има два финансирани проекта. Единият за около 6 млн. лева - за изграждане на около 10.5 км. общинска пътна мрежа и втори за пълна рехабилитация на 3.2 км. улична мрежа в регулация. Ръководството на община Мъглиж е завело два съдебни иска към Държавен фонд „Земеделие“. Единият е за мълчалив отказ на министъра на земеделието, а другият - срещу наредбата за рамкиране на проектите.

 

Кои са позитивните неща за община Мъглиж през 2017 година?

Едното позитивно е, че успяхме през Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане да завършим втория етап на дерето в село Ягода, което създаваше доста проблеми и при обилни валежи наводняваше голяма част от къщите. Другото положително е, че ще успеем да изградим още 3.9 км. водопроводна мрежа в село Тулово. Преди около две години изградихме 12 километра. Сега имаме възможност през ПУДОС  да направим Тулово пътрото и единствено село в общината с изцяло подновена  водопроводна мрежа.

Чрез трансформиране на паричните потоци и чрез поемане на цесии към Фонда за енергийна ефективност успяхме да реконструираме изцяло детската градина в село Ветрен и да подменим покрива на кметсвото в село Борущица.

 

Има ли спешни неща, които не търпят отлагане?

Има много спешни неща, но като че ли най-спешно е състояниято на двете ни планински села Селце и Сливито. Имам опасения, че скоро няма да можем да осигурим придвижването на 6000 автомобила дневно, които преминават от Южна към Северна България. Между Тулово и Мъглиж е пътният участък, от където голяма част от автомобилите се включват в подбалканския път. Този участък беше включен в Интегрирания проект, с който кандидатсвахме в Държавен фонд „Земеделие“.  Състоянието на този път е отчайващо, налага се по три пъти годишно да се изкърпват дупките. Пътят няма основа и скоро ще бъде невъзможно да се поддържа.

Това обаче е нищо в сравнение с опасността, която грози жителите на село Селце, защото там има два свлачищни участъка, всеки с дължина 150 метра. Това на практика означава, че във всеки един момент Селце може да бъде откъснато от Мъглиж, защото това е единственият път. Най-голямата трагедия е, че при пропадането на пътя може да има автомобили. Имаме два проекта, които са входирани в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане на обща стойност 1.3 млн.лв. Изкърпихме целия участък, но това не е достатъчно.

Имаме проект и за пътя Сливито – Ветрен на стойност милион и половина. Там също има сериозно пропадане. Чувам упреци защо общината със собствен ресурс не започва ремонти. Категорино казвам, че това няма как да стане с този бюджет. Две са възможностите за решаване на проблемите – чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и чрез целева субсидия през държавния бюджет.

 

С какъв бюджет разполага община Мъглиж?

Бюджетът е в размер на 5.5 млн.лв., с дофинансиране в дейностите за образование достига 7 млн. лева. Изравнителната субсидия обаче е онази, която определя възможностите на една община да насочва средства където има нужда. Тя е 800 000 лева. Почти половината от тях отиват за трудовите възнаграждения на заетите в местни дейности. С останалите пари общината изпада в едно доста незавидно състояние. Ако в общини като нашата не влизат европейски средства, със собствени средства можем да направим много малко.

 

Всяка година има проблеми при падането на снега. Готови ли сте за него?

За втора поредна година чистим снега сами чрез общинското дружество „Мъглиж 2004“. Убеден съм, че ще успеем да се преборим с изненадите, които ще ни предложи природата. Имаме високопланински села, където почистването е по-трудно. Това са Борущица, Селце и Сливито, както и около село Ветрен заради ветровете и снегонавяванията. Спокоен съм заради създадената добра организация.

 

снимка: БНР

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Мъглиж | средства | ремонти | Селце | Душо Гавазов

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори