Д-р Иван Добринов: Дизайнерската дрога е достъпна и много опасна

В края на миналата година са регистрирани над 670 вещества

 22.11.2018 09:00
Д-р Иван Добринов: Дизайнерската дрога е достъпна и много опасна

Д-р Иван Добринов е завеждащ Отделението по зависимости към алкохол и наркотици в Държавна психиатрична болница - Раднево и консултант към Сдружение "Майки срещу дрогата".

 

Какво представлява всъщност дизайнерската дрога?

Тя включва огромен брой нови психоактивни субстанции, които се произвеждат лабораторно, чрез химическа модификация на молекулите на вече известни вещества. Никой не е изследвал ефектите и никой не контролира този процес. На пазара постоянно излизат нови и изчезват стари вещества. През 2007 година за първи път в България е регистрирано такова вещество от групата на пиперазините. Много от тези субстанции са все още легални, просто защото не са изследвани и включени в забранителен списък.

 

Под каква форма се предлага тази дрога?

Под всякаква: могат да бъдат таблетки, прахове, течности, смеси за пушене и др. В края на миналата година в ЕС са регистрирани над 670 такива вещества от различни химически групи и с различно действие. Най-вероятно сега са повече. В България никой не може да каже колко точно са. В Америка има бум на синтетични производни на фентанила. Това е опиат, който се използва в медицината, опасни са новите му производни, които действат много по-силно. Много често предизвикват смърт от свръхдоза. Част от тях се използват във ветеринарната медицина за упояване на едри животни. Синтетични канабиноиди пък се слагат в различни смеси за пушене, които са много разпространени сред децата – „чай“, „бонзай“, „билков тамян“, „Спайс“. Ефектът им е много по-различен от обикновената марихуана. Обикновено като основа се ползват сухи тревисти материи, които могат да бъдат абсолютно безопасни /градински чай, мащерка, дамяна и др./, но напръскани или накиснати в някакви химически вещества, вече имат наркотично действие. Лошото е, че никой не знае какви точно са веществата. На пазара има и синтетични стимуланти. Те могат да се смъркат, да се пият под формата на таблетки, по-рядко ги пушат или си ги инжектират. Стимулантите са едни от най-проблемните вещества заради ефекта си върху психиката.

 

Скъпа ли е тази дрога?

Точно обратното, евтина е. Произвежда се в лабораторни условия. Обикновено  се внася от Китай, регистрирана като нещо друго. Тук се разфасова, понякога се смесва с различни носители, пакетира се и се продава. Много е лесно да се търгува с нея. В повечето случаи всичко минава през интернет. Стандартно използваните тестове не засичат много от новите вещества. И когато има усложнение, не е ясно какво е взело детето. Често и самото то не знае. При синтетичните канабиноиди например, усложненията са много тежки – двигателни нарушения, припадъци, повръщане, агресия, психоза и др. При психоза клиничната картина е подобна на други заболявания – например шизофрения или шизоафективно разстройство. Ако няма информация за употребата на наркотици, детето се диагностицира погрешно.

 

Когато едно дете, което е взело дрога, попадне в Спешното отделение, как се лекува?

Обикновено попадат в Кардиологията, Токсикологията. Много често децата не казват какво са взели. Рутинните текстове могат да изпуснат веществото. Преди време в Шумен имаше смъртен случай. Едно момиче изпадна в кома след употреба на алкохол и „чай“ за пушене и след това почина. В Стара Загора имаше колабирали деца по улиците. Огромният проблем е, че няма специализирани програми за лечение на деца с проблемна употреба на психоактивни вещества. Има цели региони в България без нито един детски психиатър, липсват остатъчно стационари. Ако детето развие тежка психоза и буйства, няма къде да бъде настанено. Не е редно да бъде в детско отделение, защото това е опасно за околните. Клиничната картина е много разнообразна. В някой случаи детето започва да се оплаква от сърцебиене, получава панически атаки, страх, не иска да ходи на училище. Просто не знаеш от какво да го лекуваш… Работи се на сляпо, често терапията е симптоматична.

 

Пада ли възрастовата граница на децата, които употребяват дрога?

Пада. Виждаме тежки психиатрични усложнения при деца на 13, 14, 15 години – с психоза, агресия, грубо неадекватно поведение, панически атаки. И всичко това не винаги може да бъде диагностицирано. Ако детето предозира синтетични канабиноиди или стимуланти, няма налични антидоти. Все по-често срещаме комбинирана употреба едновременно на няколко вещества – например алкохол с наркотици.

 

Какъв е вариантът за лечение?

В България най-често се налага роднините да се оправят сами. В психиатричната болница в Раднево няма как да се приемат деца, отделенията са за възрастни над 18 години. В региона няма детски психиатрични отделения. Има във Варна и София. Работим с родителски сдружения и групи за взаимопомощ, които помагат, съветват, насочват. Помощ при тежките състояния трябва да се търси на тел.112, в Спешния център може да се осъществи консултация с психиатър. В Центъра за психично здраве и в амбулаторните психиатрични кабинети също човек може да потърси специализирана помощ.

 

Води ли тази дрога до пристрастяване?

Да. Много хора са зависими от нови психоактивни субстанции.

 

Възможно ли е от една доза човек да получи усложнения?

Индивидуално е. Чувствителността на всеки организъм е различна. Не е задължително човек да е развил зависимост, за да получи телесни или психични усложнения. Зависи колко чувствителен е организмът. Лошото е, че дрогата се разпространява между самите деца и по интернет, често употребата остава скрита.  Когато обясняваме това, използваме сравнението с играта на руска рулетка…

 

В Стара Загора има ли достатъчно детски психиатри?

Доколкото знам, няма нито един в целия регион. Обикновено децата биват насочвани към специалисти в Пловдив, Варна или София.

 

Кога родителите трябва да говорят с децата си за вредата от наркотиците?

Колкото по-рано, толкова по-добре. И не само да  им говорят за вредата. Личният пример е много важен. Тийнейджърите отричат авторитета, искат да експериментират, вярват на интернет, имат достъп до прекалено много недостоверна информация, нямат концепция за болест и смърт. Трудно преценят кое е истина и кое – реклама, мит, манипулация. А тези вещества се разпространяват основно помежду им. Проблемът е, че ако едно дете не е виждало усложнения, то не вярва. Поради тази причина родителите трябва да подхождат много деликатно, а не да действат чрез заплахи. Важно е да общуват много с децата си, да градят доверие, да установяват ясни правила в семейството, да учат детето на отговорност, на самостоятелност и критично мислене. Ако установят проблеми, да търсят помощ незабавно.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери наркотици | Д-р Иван Добринов | дизайнерска дрога

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори