Д-р Камелия Харачерова: Туберкулозата е едно от заболяванията, за които трябва да мислим и да изследваме

От няколко месеца се наблюдава един ръст на новодиагностицираните и съответно на хоспитализираните случаи с туберкулоза. Тенденцията е от лятото на 2023 година и продължава от началото на тази година", отчита д-р Камерия Харачерова, управител на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора.

 22.03.2024 09:56
Д-р Камелия Харачерова: Туберкулозата е едно от заболяванията, за които трябва да мислим и да изследваме

На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата, като инициативите през тази година са под мотото „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“. РЗИ Стара Загора организира редица дейности, а традиционно Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Стара Загора (СБАЛПФЗ) проведе Седмица на отворените врати. Расте ли броят на болните и още въпроси зададохме към д-р Камелия Харачерова, управител на СБАЛПФЗ.

Д-р Харачерова какви са тенденциите по отношението на заболяването, расте ли броят на засегнатите от туберкулоза?

От няколко месеца се наблюдава един ръст на новодиагностицираните и съответно на хоспитализираните случаи с туберкулоза. Тенденцията е от лятото на 2023 година и продължава от началото на тази година.

Има ли обяснение на какво се дължи това?

Предвид факта, че последните няколко години ситуацията беше такава, че бяхме по-съсредоточени върху определено заболяване и достъпът до медицинска помощ беше доста изкривен от обичайното, може би на това донякъде се дължи в момента увеличеният брой на случаите, които диагностицираме. 

Кои са рисковите групи?

Рисковите групи за развитие на туберкулоза са пациенти с компромитиран имунитет, с хронични тежки заболявания, хора, които имат определена склонност към злоупотреба с алкохол и наркотици, които живеят в по-непълноценни условия и групата на хората, които имат социален или професионален досег с пациенти, вече диагностицирани с туберкулоза.

Какви са симптомите, които да ни подсетят, че трябва да се обърнем към специалист?

При белодробната форма на туберкулозата симптомите са доста неспицифични и това обикновено стои в основата на по-късното диагностицирине. Под неспицифични имам предвид, че те имитират симптоматиката на доста други заболявания - да кажем кашлица, отслабване, нощно изпотяване, субфебрилна температура. Много често тези пациенти дълго време се лекуват със стандартни терапии с цел овладяване на едно остро заболяване. Когато, обаче, тази симптоматика продължава по-дълго време - 2-3 месеца и няма ефект от това лечение, тогава трябва да се обърне внимание върху това, че не се касае за една обикновена стандартна инфекция, а става дума за някакъв по-сериозен проблем. Освен това много е важно колегите, които работят в доболнична и в болнична помощ да не забравят, че туберкулозата е едно от заболяванията, за които трябва да мислим и трябва да изследваме. Това е съвместна работа, както на всеки един човек, който трябва стандартно да обръща внимание на здравословното си състояние, така и на колегите, които достигнали до тях пациенти с такива оплаквания е нужно да имат едно наум, че и туберкулозата е опция за заболяване, дори и в 21-ви век.

Какъв е пътят до лечението и задължително ли той започва от общопрактикуващия лекар?

Пътят при туберкулозата е доста изчистен и лесен, за разлика от много други заболявания. Всеки един колега, независимо дали е общопрактикуващ лекар или специалист от която и да е специалност, защото туберкулозата не е само белодробна, а има и извънбелодробни форми, директно при съмнение за това заболяване може да насочи пациента при нас. Няма нужда от направление по здравна каса или от други административни тежести, дава ни, както казваме по докторски един зелен талон и с този талон пациентът пристига при нас. Ние го преглеждаме, назначаваме необходимите изследвания, за да изясним дали съмненията са правилни и ако е така, изцяло да поемаме терапията и наблюдението. Тук здравноосигурителният статус няма значение. И осигурените, и неосигурените пациенти се лекуват безплатно, така че и тази пречка административна и финансова е отстранена.

Обикновено колко време трае лечението на това заболяване?

Лечението трае месеци, а колко - зависи от формата на туберкулозата, състоянието на пациента, хоспитализацията, когато се налага. Тя трае не по-малко от два месеца. Индивидуално е. Обичайно лечението продължава не по-малко от 6 месеца, понякога до 12 месеца, зависи от състоянието. Нерядко имаме рецидиви на туберкулоза, т.е. пациенти веднъж излекувани повторно заболяват след няколко години и всичко започва от начало. 

24 март е обявен за Световен ден за борба с туберкулозата, традиционно се провежда Седмица на отворените врати тук при вас...

Винаги казвам, че това, че сега имаме една Седмица на отворените врати не означава, че ако някой дойде във вторник през следващата седмица и има оплаквания, ще бъде върнат. Тази дейност извършваме ежедневно. Т.нар. Седмици на отворените врати служат за заостряне на вниманието на хората и за да се даде повече публичност по темата за заболяването. Профилактирането и прегледът на пациентите е всеки работен ден, до обяд, в Диагностично-консултативния блок на Специализираната белодробна болница. Никой няма да бъде върнат.

Колко са пациентите в момента, които се лекуват от туберкулоза?

Осем са хоспитализираните. В коридора в момента чакат пациенти, насочени от регион в Старозагорска област. Правят се изследвания и се изяснява статуса. Един от пациентите, например, е насочен от колега кардиолог с изключително прецизна подготовка за нас, за да можем да си довършим работата. 

С д-р Камелия Харачерова разговаря Светла ТеневаАко материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери туберкулоза | д-р Камелия Харачерова | едно от заболяванията | които трябва да мислим | да изследваме | Световният ден за борба

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори