Живко Тодоров: Не се обмисля вариант за изграждане на безплатен паркинг в центъра

Към момента няма как да бъдат увеличени заплатите на медицинските специалисти, коментира кметът

 01.03.2019 08:02
Живко Тодоров: Не се обмисля вариант за изграждане на безплатен паркинг в центъра

Г-н Тодоров, как се развива Индустриалната зона в Стара Загора? Има ли инвеститори, които категорично са заявили желание да развиват бизнес тук?

Да, има. Предстои да обявим обществената поръчка за изграждане на инфраструктурата. Има заявен сериозен инвеститорски интерес. Оптимист съм, че нещата ще се получат.

 

Имаше заявен интерес от няколко фирми. Интересуват ли се все още от Стара Загора и ще успеем ли да осигурим кадри?

Да. Не са се отказали. Очакват нещата да се случат. Трябва обаче да има инфраструктура. През есента е напълно възможно инвеститорите да започнат да строят. Дотогава инфраструктурата ще бъде готова.

Що се отнася до липсата на кадри, това наистина е сериозен проблем. И е проблем в цялата страна, не само в Стара Загора. Истината е, че младите трябва да учат. Да учат и да работят. Няма друг начин. 

 

Няма как да избягаме от темата за ремонта на центъра. Забавяне има. Изпълнителят ангажира ли се с някакъв конкретен срок?

Ще има санкции заради закъснението. След като ремонтът приключи ще се изчисли в какъв размер ще бъдат те. Имаме срок, който даде инвеститорът - 10 април. Дотогава всичко трябва да бъде готово.

 

Ще има ли отново преместваеми обекти. Досега бяха на главната улица. Къде ще бъдат разположени след ремонта?

Ще има такива обекти, но те ще са много по-малко, отколкото бяха досега. Има схема, по която ще бъдат разположени.Те ще са изцяло съобразени с новата визия на центъра. Ще се играят на търг.

 

Обмисля ли се затваряне на улиците „Руски” и „Цар Иван Шишман” след приключване на ремонта?

Не. Просто ще бъдат с гранит. Няма как да ги затворим, защото ще затапим целия център.

 

Напоследък много се заговори за изграждането на паркинг в централна градска част. Не са ли достатъчно паркоместата?

Достатъчно са, но хората искат безплатен паркинг. Такъв няма в почти нито един град в Европа. Това означава да стимулираме трафика към центъра и да идват повече коли. Стара Загора не е толкова голям град. Просто трябва да се научим да не използваме толкова много автомобилите си.

 

Кога предстои да бъде положен гранитът по ул.”Цар Иван Шишман”?

Улицата ще бъде затворена след 3 март и започва ремонт.

 

Кога ще бъде изградено продължението на бул. „Славянски? Има ли готов проект?

Следващите две години няма как да се случи изграждането. Тази година ще се направи проект.

 

Имаше проблем с отчуждаването на имоти и изграждането на 4-лентов път към АМ „Тракия”. Успяхте ли да го решите?

Да, този проблем е решен. Проектът е на стойност 11 милиона лева. Очакваме да бъде финансиран през следващата година. Сега се проектират Руския пазар, Зоопарка и Летния театър.

 

Медицинските специалисти излизат па протест днес. Има и такива, които работят в общински структури. Има ли вариант за увеличение на заплатите?

Тази година заплатите им бяха увеличени, те искат още. Всичко трябва да става поетапно. Данъците не се вдигат. В същото време нарасна минималната работна заплата, което завиши Фонд „Работна заплата” в общината. Със същия ресурс трябва да плащаме повече пари. Ако искаме да увеличим нещо, трябва да съберем повече данъци. Към момента няма как да бъдат увеличени заплатите.

 

Какво ще пожелаете на съгражданите си в навечерието на Националния празник? Има ли го патриотизмът в днешно време?

Патриотизмът го има и това се вижда. На 3 март в Стара Загора подкрепата е сериозна. Пожелавам на всички да са живи и здрави, и да поддържат патриотичния си дух, защото той е в основата на българщината. Важно е да запазим себе си и самочувствието си.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | Живко Тодоров

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори