Зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова: 1401 ще са първокласниците през новата учебна година

"В резултат на оповестените вчера противоепидемични мерки сме с много добра нагласа, защото учебната година ще започне присъствено, това е най-важно като настроение за всички участници в образователния процес - от най-малките до най-големите. Дано това да продължи така по-дълго и да няма проблеми", споделя в интервю за stz24.com зам.-кметът на Община Стара Загора.

 03.09.2021 09:22
Зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова: 1401 ще са първокласниците през новата учебна година

Госпожо Сотирова, каква е готовността на Община Стара Загора за началото на новата учебна година?

В резултат на оповестените вчера противоепидемични мерки сме с много добра нагласа, защото учебната година ще започне присъствено, това е най-важно като настроение за всички участници в образователния процес - от най-малките до най-големите. Дано това да продължи така по-дълго и да няма проблеми! Що се отнася до готовността на учебните сгради и пространства, директорите на училищата имат своите ангажименти сградите да бъдат приведени в подходящ вид и във връзка с противоепидемичната обстановка да има топла вода, почистващи материали, входовете, където е възможно, да бъдат по няколко, а не по един. Пропускателният режим да бъде направет така, че да няма струпване, медицинските лица да проверяват. На самото откриване на учебната година директорите ще се съобразят с изискванията. Няма да се струпват всички ученици от цялото училище.

По отношение на инфраструктурата на сградите една голяма част е ангажимент на директорите съобразно техните бюджети. Това, което касае администрацията, Община Стара Загора в момента е в процедура на започване на ремонти в три големи училища, осигурени са средства по заема, който администраицията тегли. Едното училище е СУ "Васил Левски", другото е сградата на бившето Седмо, от 15-ти септември това ще бъде новото слято СУ "Христо Ботев". Третото училище е Професионалната гимназия по облекло и хранене. Докато трае ремонтът, тя се пребазира в училище "Георги Райчев". СУ "Васил Левски" пребазираме в Професионалната гимназия по механотехника. Четири паралелки, които са първи и втори клас по две, ще бъдат в сградата на Девето ОУ. Училище "Христо Ботев" ще бъде разделено на две, пребазирано в четвъртия етаж на 11 ОУ "Николай Лилиев", а учениците от 8 - 12 клас по една паралелка в Професионалната гимназия по сградостроителство. Изказвам за пореден път благодарност на онези колеги от приемащите училища: на г-н Широв, г-н Колев, г-жа Пашова, г-жа Проданова, както и на директора на Вечерното училище, тъй като направиха реорганизация да намерят подходящи стаи на малките ученици от СУ "Васил Левски". Изказвам благодарност и на колегите от 11 ОУ "Николай Лилиев". Сградният фонд на училищата е собственост на Община Стара Загора, имаме издадени заповеди на кмет и на Министерство на образованието, нека да не създаваме етническо напрежение неоснователно.

Имате предвид протеста и недоволството заради преместването на ученици в 11 ОУ "Николай Лилиев"?

Досега сме пребазирали 17 училища. С тези, които се налага сега - 3, стават общо 20. До сега не се случвала подобна ситуация. Вероятно трябва да има първи път. 

Понеже говорим за пребазиране, да кажем няколко думи и за най-новото училище в Стара Загора - Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи. На 15 септември тя ще открие учебната година в сградата на бившето Първо основно, където трябва се помещава. Там какви ремонтни дейности предстоят?

Да, училища в страната не се откриват често през последните години. За нас е огромно удовлетворение, че на първи етап ремонтът на сградата на бившето Първо основно училище приключи и учениците ще могат да влязат на 15 септември в своята сграда. Искам да изкажа благодарност за този първи етап. Фирмата си свърши качествено работата. По време на втория етап се предвижда да бъде изградена мултифункционална зала и общежитие, като в перспетива ще се приемат деца и от други области. В момента имаме няколко деца, които са от Нова Загора, Раднево, Габрово. Фирмата е избрана за втория етап, който започва. Тя има ангажимент в момента да подготви дворното пространство, откъдето ще влизат учениците. Тъй като строителните дейности ще бъдат предпоставка за ограничаване на дворното пространство, което е в посока към бул. "Цар Симеон Велики", но ученицитее ще влизат от източния вход. С големи усилия и с осигурените средства за ремонт на тази сграда се финализира проектът и така, както е обещано от кмета, това вече е факт, всички са в очакване на откриването на учебната година в училището, надявам се и обучението да върви в посоката на очакванията.

На прага на новата учебна година няма как да пропуснем и най-малките ученици.. Колко ще са първокласниците на този 15 септември?

1401 са първокласниците за тази година в община Стара Загора. Всяка година кметът отправя своето послание за успешен старт на най-малките. Тази година то е изписано на опаковка на диск на почетния гражданин на Стара Загора Крум Георгиев. Дискът съдържа запис на негови стихчета и песнички, за всяко дете е подготвен такъв аудио диск и ще може да го слуша, когато пожелае. Съвременните родители правят сбирки на всички грамоти и предмети, които детето получава по пътя на своето образование. Нека това бъде първото добро послание за здраве и успешен старт в обучението на детето!

Как стои въпросът с местата в детските градини, предстои изграждане на нова?

Има избран изпълнител. Прави се подготовка на терена, осигурени са средства за изграждането и процедурата е извървяна. Тя е предвидена за 4 групи и ще се намира в централната част на града, ще може да облекчи желанията на родителите децата да са в централна градска част. В Стара Загора нямаме проблем с местата в детските градини. Има достатъчно. Предпочитанията на родителите понякога създават напрежение, но с готовност реагираме на всички желания. Все още има места. Знаете, че приехме Наредба, свързана със задължително обучение на 4-годишните деца. Тя е в ход от 15 септември. 4-годишните деца ще бъдат обхванати, както тези, които живеят в града, така и в селата. Изготвя се мониторинг да бъдат записани всички.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | Стара | Загора | новата | Сотирова

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори