Тръпката от риболова: Някой ти се дърпа, а ти се бориш с него

Деян Димитров е един от малкото рибари, които не опитват улова си

 06.12.2018 11:51
Тръпката от риболова: Някой ти се дърпа, а ти се бориш с него

Деян Димитров от Стара Загора е запален рибар от 4-годишен. Тогава за първи път баща му го води за риба. „Нямаше въдици, ловяхме с шишета от дезодоранти с корди. Краста си е. Нещо подобно както маникюра за жените”, разказва Деян. Той ходи за риба три-четири пъти в месеца.

Обича да ходи на платени водоеми, защото там има риба. Може би е един от малкото рибари, които не опитват улова си. Признава, че не му харесва вкуса. Той хваща рибата и веднага след това я пуска, защото е важна тръпката. А тръпката е…някой да ти се дърпа отвътре, да се бориш с него. „Отиваме, вадим лодката, разпъваме масата, приготвяме салати и мезета. Просто за малко бягаш от реалността, не че не мислиш за работа и проблеми, ама друго си е. Почиваш си”, споделя рибарят.

Най-голямата риба, която е хващал е амур, 21 килограма. Още си спомня болката в ръцете, защото за да извадиш такава риба, си е изпитание. Тя тръгва да бяга, ти отпускаш малко, после пак дърпаш. А амурът има навика да се прави на умрял, за да те заблуди и после да избяга. Хитра риба е. Деян ползва куки без контра, за да не нарани рибата. Защото така или иначе ще я пусне.

Деян Димитров

Интересни и забавни случки по време на риболов също не липсват. Примерно разпъваш въдицата и започваш да подготвяш масата. В един момент гледаш - въдицата тръгва.

„Моята майка ми даде пари да си купя подарък. И аз какво да си купя освен въдица. Отивам за риба, хвърлям въдицата и я оставям, за да сложа стойката. И изведнъж  гледам въдицата тръгва, няма я. Или пък влизаш във водата, викаш си равно е. И изведнъж потъваш. Имаше случай, при който потъна планински спасител. Обаче той екипиран – с гумени ботуши, гащеризон, както му е реда. Падна във водата и дрехите му се напълниха. Ние дърпаме, той потъва, ние дърпаме, той потъва. С голям зор го извадихме. Имало е случаи когато отиваме за два дни за риба, а стоим по пет, защото е заваляло и няма как да си тръгнем, чакаме калта малко да изсъхне ”, спомня си Деян.

Той признава, че риболовът е скъпо удоволствие е. Въдици има за по 50-70 лева, има и за хиляди. Обаче си заслужава, а и време винаги се намира, разбира се ако имаш желание.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | Деян | рибар

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори