Иван Михалев, председател на СХР: Липсата на кадри е голям проблем

Стара Загора се обезлюдява, няма хора, няма работници

 07.01.2019 09:12
Иван Михалев, председател на СХР: Липсата на кадри е голям проблем

Иван Михалев е председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите  в Стара Загора, собственик на няколко емблематични заведения за хранене и развлечения в града. Днес празнува имен ден.

 

Каква беше 2018-та година за ресторантьорския бизнес в Стара Загора?

За всеки е различно, но като цяло не беше добра година. Аз мога да говоря за себе си. 2018-та година беше на приливи и отливи. Когато има събития в града, нашият бизнес, пък и всички търговци го усещат положително. Всички забелязват, Стара Загора се обезлюдява, няма хора, няма работници. От година на година нещата стават все по-зле. Някои казват, че няма и много хубави ресторанти и места за развлечения и може би е така. Но клиентите са такива. Все по-неплатежоспособни.

 

Липсата на кадри е много сериозен проблем. Как може да бъде решен? Има ли изобщо някакво решение?

Не, няма. Целият бизнес има такъв проблем, а той няма решаване без радикални реформи и отговорни правителствени решения. Много срещи проведохме като Сдружение,включително и с министри, участваме във всички форуми за професионално образование, на които ни поканят, писали сме десетки писма с предложения до различни институции. Някои от предложенията, които не са болезнени за властта, се реализираха. Обаче чудо не очакваме. Няма вариант да обвържем децата с договори, че да ги задържим в Стара Загора или дори в България.  90% от тях, които завършват училище, искат да учат висше образование, най-вече по настояване на родителите. Така се изхарчват едни пари, получават образование, което никога няма да приложат на практика, излизат съмнителни специалисти, а и забравят всичко, което са учили в гимназията. Освен това има страшно много университети, които приемат всички. Местата за висшисти са повече от завършващите средно образование. Така се раждат безработните висшисти. Според хората професиите от нашия бизнес не са престижни. Само при нас, в България, има „срамни“ професии. Само дето заплащането не е никак срамно!

 

Не е ли тук ролята на дуалното обучение?

В ПГОХ „Райна Княгиня“ – Стара Загора имаме 24 деца, които учат за готвачи. И това е за целия град. И пак няма как да ги обвържем с договори, които да гарантират оставането им при нас след завършване на средно образование. Две години работят при нас и ги обучаваме, това обучение е платено от работодателя, а получават и стипендия.Освен това на нас не ни трябват само готвачи. Трябват ни и сервитьори и бармани, а към тези професии няма интерес. При нас, ресторантьорите, липсата на кадри е осезаем проблем, защото нито един родител не желае детето им да бъде барман, сервитьор или готвач. Обществото ни е такова. С годините проблемът задълбочава. Всеки казва „прост сервитьор”, обаче като отиде на заведение иска качествено обслужване. Как да стане? Преди имаше курсове за бармани и сервитьори, нямаше места за тях. Имаше интерес, сега не е така.

 

Отново се заговори за тютюнопушенето по заведенията. Възможно ли е според Вас да се върнем към зали за пушачи и непушачи?

Възможно е. Може да има зали за пушачи и непушачи. Според мен така трябва да бъде. Другият вариант е самото заведение да се обособи за пушачи или непушачи. Но това едва ли ще се случи. На хората, които ходят по заведения, пушенето не им пречи.

 

Като оставим работата на страна, каква беше 2018-та година в личен план?

Станах дядо, много радостно събитие. Иначе много работа, много срещи,много ангажименти, както със Сдружението, така и със заведението. Членувам и в няколко НПО, искам да съм полезен навсякъде.

 

Какво си пожелавате за 2019-та година?

Най-вече здраве, за да можем да се радваме на всичко. Това е най-важното. Това пожелавам и на колегите, и на нашите служители.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | бизнес | Иван Михалев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори