Кметът: Загубили в казуса Бедечка няма да има. Ще има загубени само политически амбиции.

В днешно време е модерно да се използват граждански сдружения за политически цели. След две години тези хора ще бъдат по листите за общински съветници.

 06.09.2017 10:41
Кметът: Загубили в казуса Бедечка няма да има. Ще има загубени само политически амбиции.

Горещо лято ли изкарахте? Успяхте ли да се заредите за есенния сезон?

Готов съм за работа и за работния сезон. Отдаден съм на това градът да се развива добре.

 

Притеснява ли ви, че ще поемете дълг от повече от 6 млн. лв., той ще бъде погасяван със собствени бюджетни средства в срок до 60 месеца?

Не, не ме притеснява. Имаме блокирани средства и именно те налагат този дълг. Успяхме да върнем всички стари заеми на общината.

  

Какви са шансове общината да си върне парите? Какво мислите за юристите на Общината?

Чакаме да приключи делото и да се реши на кого имаме да плащаме – на КТБ и държавата, или на дружеството, което твърди, че има сключена цесия.

Мисля, че този казус може да се реши скоро. Мнението на юристите е, че ние сме действали правилно. Следя какво се случва в социалната мрежа и коментарите. Там се твърди, че юристите на общината са некадърни. Това не е вярно.

 

Очакваше се в началото на месец август да започне ремонта на централната градска част? Кое все още налага забавянето и как ще се разположи във времето проектът?

До сега фирмата правеше организация. Ремонтът ще започне през септември.

 

Минаха два месеца след провеждането на местния референдум за съдбата на квартал Бедечка. Веднага след него Вие заявихте, че започвате разговори със собствениците, както и че ще бъдат изготвени конкретни индивидуални предложения. Какво се случва към момента? Собствениците  коментират, че все още не са потърсени от Вас.Министерство на отбраната не давало имотите си безвъзмездно, казва министър Каракачанов. Зелените пък добиха особено самочувствие?

На тази сесия ще внесем предложението за промяна на Общия устройствен план, за да може да се запази парковата територия. За съжаление от „Запазете Бедечка” отново използват национални медии, за да всяват смут и да манипулират хората. В днешно време е модерно да се използват граждански сдружения за политически цели. Това е проблемът с тези хора. След две години ще бъдат по листите за общински съветници. Как тогава ще обяснят, че всичко, което са правили, не е било просто политическа дейност.

Очакваме имотите да бъдат прехвърлени през септември и да направим необходимите заменки. Тогава ще започнем да разговаряме със собствениците и ще им предложим нещо конкретно. Терените ще бъдат прехвърлени безвъзмездно.

Хората, които могат да решат проблема сме ние. Защитниците изказват някаква гражданска позиция, която вече прерасна в политическа. И хората го забелязват. Много амбиции има в днешно време.

Гледам да стоя настрана от социалните групи, не защото не искам да бъда активен и да помагам. Виждате колко е паднало нивото, на което се води  диалога там – клипове, спорове за детски площадки. Хората се отвратиха от всички тези реплики и не искат да участват. Има толкова важни въпроси в града, но всеки според приоритети си. Южната част на парка щяла да бъде застроена. Ами то там няма парк. Изявяват се под „Запазете Бедечка”, защото темата е чувствителна за града.

 

Какво е мястото на държавата и парламента в подобен зелен казус, защото той се вижда и в много други градове в страната ?

Проблемът е забъркан много назад във времето. Трябва да се види кои са били хората, които са приели Закона за реституцията, с каква земя се правят обезщетенията, защо не е бил създаден фонд за обезщетенията. Всичко е приватизирано. Парите са взети и похарчени. Аз не се срамувам от нищо, от нито едно действие. С помощта на Правителството се опитваме да решим казуса „Бедечка”. Загубили в него няма да има. Ще има загубени само политически амбиции.

  

Кога се очаква да бъдат приети измененията в Общия устройствен план на града? И могат ли все още да се правят предложения по него?

На сесията през септември. Границите на парка няма да бъдат тези, които съдържаше въпроса на референдума. В южната част има декари, в които няма нито едно дърво. Няма да плащаме за голи терени. Няма смисъл. Там където няма дървета, ще падне строителната забрана и собствениците ще могат да строят.

 

Община Стара Загора работи по няколко големи проекта. Един от тях е реконструкцията на моста към квартал „Кольо Ганчев”. Кога се очаква да започне неговото изпълнение и поетапно ли ще бъде извършван ремонтът?

Да, поетапно. Избран е изпълнител. Това е „Трейс”. Цената на фирмата беше най-добра, както и организацията. За проекта се състезаваха  три фирми.

 

Сигурно четете в старозагорските фейсбук групи какво е недоволството срещу ремонтирани и неремонтирани улици, а за тези в селата никой не говори. Как се противопоставяте на некачествените ремонти?

Градът не е в добро състояние в момента и не съм доволен. Голяма част от централните улици са в канали, има пропадания. До няколко месеца ще бъдат ремонтирани. Изчакваме ВиК да приключат с ремонтите. Що се отнася до селата – могат да се правят само кърпежи. Там няма да бъдат асфалтират изцяло улици.

Чувам, че в града нищо не било направено. Е как да не е – имаме депо за отпадъци, напълно е обновен градският транспорт. Благодарение на европейските средства направихме много неща. Предстои изграждане на автоматична система за таксуване в транспорта, видеонаблюдение.

Над 60 милиона лева са инвестирани в канализация и асфалтиране през последните 3-4 години.

Заплатите били ниски. Това не зависи от мен. Ако някой очаква кметът да строи заводи – няма как да стане.

 

Успяхте ли вече да се договорите със собствениците на подземния паркинг до сградата на Стария съвет, която беше съборена?

Не! Те искат твърде висока цена. Има направена оценка – около половин милион е, но собствениците твърдят, че струва повече. Няма как да се споразумеем. Ще ги задължим да укрепят конструкцията по Закона за устройство на територията. След това ще реализираме проекта за пространството.

 

Има ли яснота какво ще се случи с ресторанта на Аязмото? Водихте разговори със старозагорската митрополия там да бъде изграден музей. Това ли е окончателното решение за сградата?

Там трябва да има музей. Общината и митрополията могат да го изградят. Нека първо да приключи проектът за Аязмото, който е прекрасен. Ще се възстанови напояването. Ще се премахнат болните дървета, ще се направят детските площадки.

 

Кога ще бъдат съборени останалите незаконни ромски постройки, какво става с хората, които остават без жилище?

Изчакваме да приключат всички административни дела. Над 50 са постройките, които ще бъдат съборени. Това вероятно ще се случи през пролетта. Ако някой има лична карта, издадена в Стара Загора, да дойде и ще му осигурим общинско жилище. Нямаме ангажимент към хора, които не са от тук.

 

Намирате ли разлика в проблемите, които решавахте в първия си мандат и тези сега?

Проблемите са едни и същи. Просто през последните години дебатът за проблемите на града се води на много ниско ниво. Проблемите са инфраструктурни, а не къде да бъде детската площадка.

 

Има ли още нещо, което искате да кажете, но не Ви попитах?

Не, засега изчерпахме всичко. Стремя се имиджът на Стара Загора да е добър. Името на града да се чува повече с хубави неща. Събитието на 20 септември с Христо Стоичков е в тази посока. Упрекват ме, че се прави много за спорта. Да, така е. И ще продължи да се прави. В днешно време младите хора все повече посягат към забранени вещества и алкохол. Излизат от правия път. Спортът е правилния начин да ги върнем обратно.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Стаж stz24.com


Маркери Стара Загора | Живко Тодоров | Бедечка | собственици

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Антон 06.09.2017 19:17

Търсете решение, че собствениците съвсем полудяха.


#2 Кирил 07.09.2017 00:21

Пълна мъгла е кога и как ще бъдат обезщетени собствениците и ще се изпълни ли обещанието Бедечка да е парк. И май всички усещат, че ще бъдат излъгани и затова са готови на саморазправа.


#3 Стоян 07.09.2017 12:18

"Границите на парка няма да бъдат тези, които съдържаше въпроса на референдума". T.e. няма да е както си го мислихте а както аз кажа... "проблемите на града се води на много ниско ниво. Проблемите са инфраструктурни, а не къде да бъде детската площадка." - Детските площадки ли са ниско ниво... Местата за игра на подрастващото поколение. "Евала" за високото ти ниво тогава...


#4 Цонка Стойчева 08.09.2017 00:29

Веднъж седмично посещаваме парка. Срещаме хора които правят подобрения около ЧИНАРА . А днес една господжа с викове ни изгони, защото сме били влезли в частен имот. НА КОГО Е ТОВА МЯСТО И МОЖЕ ЛИ ДА ХОДИМ ТАМ?


#5 христо 08.09.2017 10:07

стига с тая бедечка бе хората с градинки и пейки няма да прокопсат кв о става с икономичсики зона дайте работни места бизнес


#6 The Best 08.09.2017 18:35

Христо: така е! Някой знае ли кво ни чака след 4-5 г?! Америкачета ще си духнат от ТЕЦ- вете, щото договорите им изтичат! Марицата затваря и заради еконормите! И безработните миньори ше грабнат кирките ще му е... мамата на Живковите градинки!


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори