Депутатът Кръстина Таскова: Законодателят трябва да действа превантивно при шофьорите с алкохол или наркотици

Старозагорският народен представител от "Воля" Кръстина Таскова и зам.-председател на ПГ на партията организира конкурс за есе на тема "Нашите корени". Използваме възможността да анонсираме инициативата и да зададем актуални политически въпроси.

 28.04.2020 08:53
Депутатът Кръстина Таскова: Законодателят трябва да действа превантивно при шофьорите с алкохол или наркотици

Госпожо Таскова, какво ви провокира да организирате конкурс "Нашите корени"? Това е една чудесна възможност да върнем лентата назад и да намерим повод за гордост и радост във време на пандемия!

Всяка година на 24 май и на 1 ноември, в продължение на три години, организирам инициатива свързана с българската духовност. До сега подарявах на нашите съграждани книги. Само миналата година раздадох 1500 броя на „История Славянобългарская". Убедена съм, че във всеки български дом трябва да има такива книги. 

Тази година обаче е ситуацията е много по-различна. Животът на всички ни сякаш е на пауза, близостта ни е "дистанционна". Всички тези социални ограничения обаче връщат някои хора в спомените, дават ни шанс да премислим много неща. Благодарим, че сме здрави, че са здрави нашите близки и приятели, върнахме си уважението  към възрастните хора, които сякаш в забързаното ежедневие подминавахме. Случи се и нещо друго важно - оценихме авторитетите. Това да си професор, доцент, доктор, професионалист стана отново значимо! Опираме се на експертите, на стойностните хора! 
Затова и аз реших във времето, в което децата и учителите, историците, библиотекарите, както и всеки един старозагорец са си повече у дома и пред компютрите, да организирам този конкурс, за да си спомнят всички кои са корените им, откъде сме тръгнали, да извадим имената на значимите личности на Стара Загора. Радвам се, че до момента имам получени 20 есета. И вярвам, че журито ще избере най-добрите. Благодарение на тях, аз ще помисля за следваща инициатива, с която да прославяме хората, допринесли за развитието на града ни. 

Докато  търсим корените в миналото обаче, днес, някой някъде вероятно шофира под въздействие на алкохол или наркотици. "ВОЛЯ" настоя за незабавно отнемане на шофьорски книжки на такива шофьори. Каква е Вашата позиция?

Да! Това е строга и крайна мярка. Но всички парламентарни групи  са насочили усилията си върху повишаване на санкциите в Наказателния кодекс – т.е. тогава, когато престъплението вече е факт! Тогава, когато вече има тежки последствия или отнет живот. Ние от ВОЛЯ предлагаме промени в Закона за движение по пътищата. Това означава, че още при хващане на шофьор от служителите на МВР, който кара под влияние на алкохол или наркотични вещества, да му бъде отнемано свидетелството за управление незабавно - до живот! Просто му се отнема възможността да стигне до престъпление. Шофирането не е жизнено необходимо право, това преди всичко е отговорност! Ако не си узрял да осъзнаеш какво пагубно въздействие имат алкохолът и наркотиците върху съзнанието, значи не си узрял и да бъдеш шофьор. 
Черната статистика сочи, че 25% от ПТП са причинени от пияни или дрогирани шофьори. 80% от шофьорите са изрядни и са изложени на риск за това, че останалите 25% подценяват алкохола и наркотиците! А като добавим и пешеходците и пътниците, застрашените стават много повече! Смятам, че законодателят не трябва да толерира подобно поведение и е длъжен да действа превантивно, още преди престъплението да е извършено! След това вече идва на ход Наказателният кодекс. Депутатите имат законодателната инициатива, която да помогне за предотвратяване на подобни престъпления. 
В тази връзка, като вносител на промените в закона от името на ВОЛЯ, ще разчитам на подкрепата на всички колеги, както и ние ще подкрепим техни идеи за по-строги мерки и тежки наказания при извършено престъпление на пътя под влияние на наркотици и алкохол.

Много от младите хора в страната имат проблеми по отношение на възможността да станат родители. Вие сте член на комисията по здравеопазване в Народното събрание и реагирахте срещу заповедта на здравния министър Кирил Ананиев относно спирането на инвитро процедурите. Не са ли прекалени някои от ограничителните мерки в страната във връзка с COVID-19?

Реагирах, защото всяка надежда или опит за зачеване на още едно българче, на фона на топенето на нацията ни, е важно да бъде подкрепена. С мен се свързаха семейства, които са били подложени на хормонални терапии или са очаквали своя ред, на заради извънредното положение, процедурите са им били спрени. При положение, че козметични салони и кабинети за поставяне на силиконови импланти работят, при спазване на всички изисквания, няма логика точно ин витро центровете да бъдат затворени. Радвам се, че и министърът на здравеопазването достигна до този извод и отново ги отвори. Все пак да не забравяме, че там също работят лекари, които могат да се съобразят и да спазват всички мерки, но природните закони не чакат и за някой жени това беше повече от важно! 

Животът в извънредно положение остави хора без работа и такива с ниски доходи. Мярката 60 на 40 и възможността родители да получат еднократна финансова помощ в размер на 375 лева достатъчна ли е, според Вас?

За да отговоря на въпроса Ви, трябва да засегна трите страни в темата - работници, работодатели, държава! При така наречената мярка 60/40 работниците нищо не губят. Те получават 100 от заплата си.  Държавата изплаща тези 60 процента, заедно с полагащите им се осигуровки. 40% се поемат от работодателя, заедно с полагащите им се осигуровки. Както знаете тази мярка важи само за работодатели, които запазят работниците си. Мярката за някои е подходяща, защото могат да изнесат работата си дистанционно и работниците им да продължат да осъществяват дейността си, а фирмата да не загуби приходите си. За други обаче е крайно неприемлива - фирмите, които нямат никакви приходи, съответно  не могат да осигурят 40% от заплатите и осигуровките на служителите си. Те не могат и да си позволят да ги запазят. Именно и от там идва големият брой регистрирани на бюрото по труда. Там, според условията на прекратяване на трудовото правоотношение/съкращение или по взаимно съгласие/, стажа и осигурителния доход, се определя размерът на помощта на лицето. 
Поради тази причина още в началото на извънредното положение ние от ВОЛЯ предложихме и мярка 80/0, с цел хората да запазят работните си места, но и бизнесът да не се налага да тегли заеми за изплащане на заплати. За различните ситуации трябва да важат различни мерки. Още на 13.03.2020г. – денят на обявяване на извънредното положение, излязохме с пакет от икономически мерки, както и настояхме да се създаде веднага икономически щаб, който да следи за отражението на здравната криза върху икономиката в страната. Защото, както казахме още тогава  - днес се води статистика на заболелите и смъртността от корона вирус, след време ще водим статистика за смъртността при малкия и среден бизнес. Което вече се случва.

А по отношение на 375 лв за неработещ родител- 375 лв и издръжката на семейство с дете, с една дума е не просто неприемливо, а бих казала ужасяващо! И за да не питате от къде пари? Отговарям: Както знаете, ние внесохме мораториум в НС за спиране на харчовете за тази година за кораби и друга бойна техника за още над два милиарда лева.За самолетите вече платихме в аванс същата сума. България, най-бедната държава в ЕС, се оказа, че е първенец в света по военни разходи! И това се отчита в международни доклади. Хората не трябва да забравят, че тази политика беше подкрепена от всички партии на статуквото.

Аз искам да сме първи по разходи за подобряване на здравеопазването, за модернизиране на образованието, за справяне с битовата престъпност, за това възрастните да имат достойни старини, а младите образовани родители -повече деца и доходи! ВОЛЯ няма да отстъпи от тази позиция.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | трябва | вече | имат | мярка | мерки | хора | обаче | положение | престъпление | воля | работодатели | Кръстина Таскова | законодателни промени

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори