Намордниците не решават проблема с агресивните кучета – само ще създадат повече проблеми | ВИДЕО

Причината за инцидентите с домашни кучета са единствено безотговорните стопани

 19.07.2019 20:50
Намордниците не решават проблема с агресивните кучета – само ще създадат повече проблеми | ВИДЕО

За промените в ЗВМД, които разбуниха духовете в последните дни, се обърнахме към СНЦ ”За Хората и Животните - Стара  Загора” , които имат редица инициативи в нашия град, насочени към стопаните на кучета.

 

Разкажете накратко за дейността на сдружението?

СНЦ ”За Хората и Животните – Стара Загора” се роди като продължение на фейсбук групата със същото име. Събра ни Кучилището на Сотир Евтимов – човек с огромен принос към кинологията в България и наш учител и приятел. Той се беше посветил на мисията да възпитава стопаните на кучетата, заедно с това да обучава самите четириноги. Да възпитава добро отношение, повече разбиране, по-голяма отговорност и чувствителност към заобикалящия ни свят. По негова идея, на 1-ви юни през 2017-та направихме заедно първото издание на Празник за деца и кучета. Толкова много ни хареса емоцията и  радостта на децата от общуването им с кучетата, че решихме не само да го повторим, но и да стане традиция. За съжаление, Соти ни напусна през лятото на 2018-та. Голямата загуба на безценен приятел ни обедини. С огромна признателност към него, за да продължим дейността на Кучилището и да държим живи неговите идеи, създадохме сдружението „За Хората и Животните - Стара Загора” като в нашите редици са треньори, негови ученици и просто кучкари, които вярват в каузата. „Отговорни стопани – послушни кучета” – това е нашето мото.

кучета

Вълна от  коментари  заля социалните мрежи във връзка с гласуваните на първо четене промени в ЗВМД, които задължават собствениците на кучета над 5кг.  да ги водят задължително на повод и с намордник. Как ще коментирате тези промени?

Ето как един тенденциозно интерпретиран от медиите текст предизвика широк обществен отзвук и извади наяве истинския проблем. Гласувания текстт засяга задължителното водене на повод на кучета над 5 кг. а воденето с повод и намордник касае само агресивните кучета.

В същност обаче, тези промени идват в резултат на зачестилите инциденти с домашни кучета, без да са достатъчно обмислени и консултирани със специалисти кинолози и етолози.

Но поставят следните въпроси:

Ще възпре ли безотговорното отношение на стопаните?

Кой ще определя агресивността на кучетата?

Как ще бъде налагана санкцията – при доказване на агресивност се прави експертиза от етолог, а за всички останали случаи какво се прилага?

И стигаме до най-големия проблем според нас – кой ще следи за изпълнение на закона? Всички говорят за липсата на контрол. Защото досега работещ закон и мерки в тази посока не липсват, да не кажем, че са същите, нищо не се  е променило. Само че контрол от страна на общините не се прилага – от регистрацията и чипирането на кучетата, които по закон са задължителни, до събираемостта на такса „куче”, отделно са нелегалните развъдчици, безотговорните стопани, които изхвърлят домашни любимци или тези, които ги гледат в нечовешки условия, за които пък следи БАБХ. Тези  законови промени биха заработили единствено ако контролът се завиши сериозно.

Категорични сме, че причината за инцидентите с домашни кучета са единствено безотговорните стопани. Носенето на намордник не решава проблемите, напротив – може да създаде нови такива.

В почти всички европейски държави има мерки в тази посока – стопанинът на куче минава задължителен изпит, който покрива неговата пригодност за водене на куче и система от критерии за послушание и поведение на обществени места. След успешното покриване на критериите, има право да го разхожда на обществени места единствено на повод. Ако кучето е агресивно, няма право да се води на обществени места.

Един стопанин трябва да знае как да контролира кучето си.

Твърдо против сме и освобождаването от задължение за кучетата под 5кг. Становището ни е, че абсолютно всички кучета трябва да се водят на повод.

Ежедневно се сблъскваме с инциденти, провокирани от дребни породи кучета , като започнем от безконтролното им придвижване в градски условия, до случаи с уплашени  или ухапани деца, провокирани към агресия по-големи кучета, пътни инциденти и всякакви други.

Според нас, притежаването на дребно куче не освобождава от отговорност стопанина повече, отколкото притежаването на голямо. Нашето единодушно становище е, задължително водене на повод за абсолютно всички домашни кучета, без значение от теглото, размерът и породата.

Включително и инцидентите с отровени кучета, за които се говори усилено в последните дни, биха се свели до минимум или изобщо не биха се случили, ако се водеха на повод. Съчувстваме на стопаните, които изгубиха домашните си любимци, отделно от това, деянието е престъпно и наказуемо. Въпреки това, и в този случай, най-голямата отговорност носи стопанинът. Ако той не вземе мерки за безопасно придвижване на кучето си в града, ако не е отговорен към здравето и живота му, то тогава редно ли е да го притежава?

кучета

Какво според вас трябва да се промени?

Много се говори в последните дни и се чуха добри предложения. Според нас от особена важност е да се вземат спешни мерки по следните въпроси :

Задължителна  регистрация и чип на абсолютно всички кучета.

Водене на повод за  всички домашни кучета, без изключение, без значение породата и килограмите.

Контролни органи, които да следят стриктно и постоянно за изпълнението на законите и местните разпоредби  и глоби при неспазването им. За разплод тип "домашно развъждане" глобите да бъдат високи.

Обучения на стопани и кучета; запознаване на обществото, в това число и малки деца, как да комуникират със заобикалящите ги кучета, дори и да нямат собствен домашен любимец.

кучета

Обществото стана особено чувствително след дебатите по тези нови текстове. Чуват се и случаи, граждани да питат защо кучето е без намордник. Като хора, които работите в тази посока, какво бихте ги посъветвали ?

Не спираме да повтаряме, че няма лоши кучета, има безотговорни стопани. Гражданите имат право да се придвижват в безопасна среда, но нека знаят, че промените в закона все още не са влезли в сила и няма законова основа от стопаните на кучета да се изисква воденето с намордник. Отделно от това, самият намордник е опасен в много случаи за здравето на кучетата и се надяваме управляващите да вземат в предвид медицинските факти и особеностите на някои породи.

Отговорността винаги ще бъде в стопанина. Затова, препоръчваме още от ранна възраст кучето да бъде обучавано какво му е позволено и какво не. Как трябва да се държи у дома и навън, да се обучи стопанинът как да го контролира, как да насърчава доброто му поведение. В закона и общинската разпоредба се употребява думата „куче-компаньон” – т.е то прави компания, а не бива да бъде оставяно да прави каквото си иска. Трябва да спазва определени правила. В този смисъл, обучението в послушание създава правилата – как да се държи със стопанина си, с непознати хора, с други кучета, при медицински процедури, при стресови ситуации – кучето следва модели на поведение отработени със стопанина.

Това е нашата работа – да покажем къде и как се проявява неприемливото поведение, как трябва да реагира стопанинът. Както казваше нашият приятел и учител Сотир Евтимов :

„Не знам дали да покажем на децата, или на майките и татковците и на бабите и дядовците, че възпитаните кучета не са проблем за децата и за обществото. Всяко животно с което се работи, подлежи на контрол и не създава проблеми. А че деца и кучета се разбират, това е откакто свят светува!”

 

Как могат да ви открият стопаните с проблемни кучета?

Намерете страницата ни във фейсбук ”Кучешко училище – Кучилище Стара Загора”, там публикуваме информация за тренировките. Иначе, всяка неделя сме на поляната срещу „Лидл”, в лятно часово време от 18:00.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | кучета | повод | стопани | намордник

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори