Предложение: Бизнесът да подпомага майките, но при определени условия

Според председателя на БХРА Атанас Димитров бизнесът трябва да стимулира българските майки да имат повече деца

 25.01.2019 14:23
Предложение: Бизнесът да подпомага майките, но при определени условия

Атанас Димитров е съпредседател на Българската Хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В Стара Загора той присъства на отчетно - изборно събрание на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите. Попитахме го каква е оценката му за дейността на местната организация и кои според него са проблемите, които трябва да бъдат решени.


Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Стара Загора е вече 6 години член на Българската Хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Като неин председател каква е оценката, която давате за тяхната работа за 2018-та година?

Много висока. Сдружението в Стара Загора е едно от най-активните в страната. Винаги е излизало с предложения по актуални въпроси. Малко са инициативните хора и те трябва да бъдат ценени.

 

Защо всички фирми, работещи в областта на туризма трябва да се обединят в браншови Сдружения – регионални и национални ?

Това е жизнено необходимо. Без единни позиции, които да очертаят определени рамки, да са коректив при взимането на решенията, губим обратната връзка. За да има истински бизнес, той трябва да бъде чут. А за да бъде чут, той трябва да бъде обединен.

 

Остава ли гореща темата за тютюнопушенето? Какви са вашите предложения за промени и какво очаквате да се случи?

На първо място най-важно е здравето на хората. Тук обаче става въпрос за бизнес. Става въпрос за законен продукт, който се продава навсякъде. Забраната за тютюнопушене ни поставя в ситуация на негостоприемство. Би трябвало да се отделят места за пушачи, които обаче да са на закрито. Добре вентилирани, дори и да са за правостоящи. Не е нормално да изкарваме хората навън. Това е неравноправие.

За да се наложи забраната за тютюнопушене на обществени места преди това трябва да бъдат свършени много други неща, които обаче не са направени. Трябва да има единна политика и стратегия. Да научим хората, че не трябва да пушат. В България не се работи в посока на профилактика. Правим се, че не виждаме какво се случва в училищата и по болниците, където се пуши, а забраняваме да се пуши в заведенията.

 

Проблемът с кадрите е голям за всички браншове и фирми, но като че ли при вас е най-трудно преодолим. Има ли вариант да се справим с него?

Няма как да се справим с този проблем. Това е реалността. Кадрите са толкова важни, колкото и потребителите. За да има бизнес, трябва да има работници и хора, които да пазаруват. Нашата демография е вече под 1,1%. Колкото и да се напъва държавата, няма как да се справи.

 

Какъв е вариантът да се справим с демографската криза?

Трябва да се вземат спешни мерки. И то от бизнеса. Затова преди няколко месеца, ние от БХРА, взехме решение да бъде разработена Национална Бизнес стратегия за справяне с демографската криза. Ние няма да видим резултатите от нея, но нашите деца ще ги видят. Трябва да стимулираме българските майки да имат повече деца. Жените обаче ще трябва да отговарят на доста критерии, поставени от бизнеса, защото и парите ще дойдат от бизнеса. Някои от тях са жените да са образовани, без криминални прояви, децата им да посещават редовно училище. Критериите са около 25 и тези майки, които жертват кариерата си ще бъдат подпомагани затова, че възпитават нашето бъдеще.

Ние сме хората, които трябва да подпомогнем тези жени. Разработили сме основните правила, които ще представим и на Правителството. Нашето предложение е всяка една майка, която отговаря на критериите, да получава около 2000 лева месечно.  Ще търсим подкрепата на всички организации. Трябва да направим колективно усилие иначе нещата няма да се случат.  

 

Какви цели си поставяте за 2019 година като Национална асоциация?

Изпълними и реалистични. Да създадем сдружения там, където няма. Да делегираме повече права на организациите.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери БХРА | Атанас Димитров

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори