Ради Драгиев, кларинетист: Българската музика е феномен

Ради Драгиев е син на народната певица Динка Русева

 17.01.2019 16:04
Ради Драгиев, кларинетист: Българската музика е феномен

Ради Драгиев е кларинетист, израстнал в музикантско семейство. Син е на народната певица Динка Русева. С музика се занимава от дете. Свири на кларинет и саксофон.

 

Къде имате повече участия - в страната или извън нея?

Имам участия както в България, така и в чужбина. Хубаво е, че традициите се възвръщат. Селата оживяват. Извиват се големи хора, с много музика. Постоянно ме канят на събори, където веселбата продължава до късно вечерта.  Викат ме на сватби и кръщенета. В нашия бранш не умееш ли да се адаптираш към новото време, не става. Трябва ти техника. Трябва да си и диджей, и музикант. Имам и доста участия извън страната.

 

Как ви приемат в чужбина?

С много мерак. В чужбина има хора, които с години не са се връщали в България. Много ни се радват.

ради

Разкажете ни за участията си с Ибряма.

Той е най-големият феномен в народната музика. Направи обрат в музиката, създаде нов стил.  И до ден днешен се свири неговата музика. Първото ми качване на сцена беше с него, тогава бях със саксофон. С Иво Папазов бяхме и на турне в Кипър. Събраха се над 3000 човека.

 

От колко време се занимавате с музика?

Цял живот. През 1991 година кандидатствах в Музикалното училище в Стара Загора, приеха ме с кларинет.

Когато бях малък децата ме викаха да играем навън, аз обаче свирих. Свирих пред едно огледало, за да си следя излъчването. И когато допуснех греша някъде, баща ми веднага викаше „Тук сгреши, повтори го”.

Някога мислили ли сте да се занимавате с друго?

Никога. Семейството ми е музикално. Брат ми също е музикант, но от дълги години работи в чужбина.

 

Какво е да израснеш в такова семейство?

Щастие и отговорност. Майка ми и баща ми израснаха на сватбарската сцена. Това беше техния живот, а сега и моят. Благодарен съм на семейството ми, защото заради многото участия, често ги оставям сами.

 

Какво Ви дава музиката?

Много емоции има в музикантския живот. На сцената не усещаш как минава времето. Музиката те зарежда, а българската музика е феномен. България е уникална държава, с уникален фолклор, който има много разновидности. Танците ни също са уникални. Младите хора трябва да обичат народната музика и да я съхраняват. Хубаво е, че се върнаха танцовите формации. Трябва да пазим това, което имаме, което ни е съхранило като народ.

ради

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери кларинет | Ради Драгиев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори