Формация „Димитров” създава не просто танцьори, а артисти

Формация „Димитров” е първата и единствена в България мъжка танцова формация сред детските колективи. От тази година ще бъде създадена група и в Стара Загора.

 06.08.2019 16:50
Формация „Димитров” създава не просто танцьори, а артисти

Формация „Димитров” е първата и единствена в България мъжка танцова формация сред детските колективи. Ръководител и хореограф е Теодор Димитров, магистър по Българска народна хореография в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство. Автор на музиката – Ангел Чакъров. "Ние сме единствената детска формация със съвременна интерпретация на фолклора в хореографията. Това ни отличава от другите", коментира Теодор Димитров. Формацията е основана в Нова Загора, от септември обаче ще бъдат обучавани деца и в Стара Загора.

 

Разкажете ни малко повече за Формацията. Кога е създадена? Как възникна идеята?

Формацията е създадена през 2017 година. Интересен факт е, че в началото започнахме работа само с едно момче, след това дойдоха още две – негови приятели. В продължение на година бяха само тримата. От миналата година вече са 15. Ние сме единствената мъжка танцова формация сред детските колективи в България. Участвали сме на 24 национални и международни фестивали, и досега не сме се връщали без награда.

Децата са разделени на две възрастови групи - от 2 до 4 клас и от 5 до 8 клас.

 

Как се задържа вниманието на едно 8-годишно дете?

В началото е доста трудно. Първо детето трябва да разбере, че народните танци не са срамни и че танцът е удоволствие. Това е много трудно, особено за момчетата. Две години наблюдавам този процес. Детето търси личния пример, да види нещо, което да го стимулира, нещо, което работи. Трябва да се запали. Например танците в детските градини и училищата се представят по съвсем различен начин и децата не се впечатляват. След това не искат да танцуват, казват, че им е скучно. Ето тази нагласа трябва да се пречупи.

При нас визията на танците е променена, по-атрактивна е. Успях да представя танца по начин, който децата да харесат и да танцуват с удоволствие.

танци

Освен по конкурси и фестивали, имате участия и по частни събития. Как се чувстват децата там?

Много добре. На една сватба например емоцията на публиката се усеща много повече. Дистанцията се скъсява. Аплодисментите надъхват още повече изпълнителите и те дават всичко от себе си.

 

Успяват ли децата да се насладят на българския фолклор, да вникнат в него?

Да, но това става на малко по-късен етап. За една година детето минава през няколко етапа. Определено танцът не е за всеки. Моят метод е малко по-различен. През първия месец изобщо не пускам музика, работим само по движенията. След това децата свикват с музиката и ритъма. След още 3-4 месеца започваме да учим сценично присъствие и поведение. След това детето се превръща в артист. Досега не съм имал дете, при което от самото начало да си личи, че обича музиката.

 

Кой е следващият конкурс, на който ще участвате?

На 15 август ще участваме на Международния фестивал „Утринна звезда”. Провежда се на морето и ще го съчетаем с летен лагер. Разделен е на две части – традиционните награди и парична премия.

танци

Предстои да бъде създадена група в Стара Загора. Разкажете ни малко повече.

Имаме две момчета от Стара Загора, които всяка седмица пътуват. Решихме да направим  група и в Стара Загора. Вече има записани 16 момчета. Не сме избрали мястото, защото не се знае колко ще са децата. Репетициите ще бъдат час и половина. Първите един-два месеца няма такса, защото не всички деца остават, някои решават, че танците не са за тях. До 20 септември желаещите могат да се запишат. Формацията е за участия и държим на качеството на изпълнение, не на количеството изпълнители. Няма значение колко ще са децата, важното е да танцуват с желание.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | деца | народни танци

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори