Любен Георгиев, директор на Дирекция "Бюро по труда"- Стара Загора: 745 са новорегистрираните безработни

От началото на извънредното положение до 1 април най-висок е броят на освободените от сферата на услугите.

 03.04.2020 12:41
Любен Георгиев, директор на Дирекция "Бюро по труда"- Стара Загора: 745 са новорегистрираните безработни
Господин Георгиев, колко са регистрираните безработни в Бюро по труда - Стара Загора от началото на извънредното положение до 1 април?

От началото на извънредното положение до 01.04.2020г. вкл.  новорегистрираните безработни са 745, с което общият брой безработни достигна 2620. Като % от икономически активното население това е 3.3%. Важно е да се знае, че ние продължаваме да извършваме и основната си дейност - посредническата, предлагайки работни места на клиентите си -  за периода 120 лица са започнали работа, от тях 17 по програми, финансирани от различни източници и 1 лице по мярка за заетост.

Кои са най-засегнатите браншове?

Както се очакваше,най-висок брой освободени има от сферата на услугите – близо 57% от регистрираните, от тях най-много са от сферата на търговията – 25%, следва хотелиерството – 12%. От индустрията най-засегнат отрасъл в региона е преработващата промишленост – близо 12% от регистрираните.

Създадена ли е специална организация срещу разпространението на коронавируса?

Във връзка с обявеното на 13.03.2020 г. извънредно положение от Народното събрание на Република България и препоръките за ограничаване на епидемичната обстановка в страната, набелязани от Националния оперативен щаб, Агенцията по заетостта реагира незабавно и въведе временно следните допълнителни мерки при обслужването на различните групи клиенти на бюрата по труда. Едната е ограничаване на срещите от типа „лице в лице” с търсещи работа лица, регистрирани в бюрата по труда, чрез разсрочване и отлагане  на планираните срещи с трудовия им посредник. Другата мярка е трудовите посредници да се свързват по телефон  или е-поща с всички наши клиенти и отлагат  посещенията им в дирекцията.

Агенцията по заетостта препоръчва на клиентите си предварително да осъществят контакт по телефон или електронна поща със съответната дирекция „Бюро по труда“, в резултат телефоните ни прегряват, но се стараем да отговаряме на всички телефони, посочени в сайта на Агенцията по заетостта, както и няма питане по е-поща, на което да не сме отговорили. При присъствени срещи в бюрата по труда  се спазват инструкциите на Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация за предпазване от зараза на участниците.

Клиентите на бюрата по труда, които са се завърнали от чужбина, следва да спазват 14-дневния карантинен период от тяхното пристигане и едва след това да посещават бюрата по труда. Всички клиенти, които посещават бюрото, попълват декларация, че не са били в чужбина последните минимум 14 дни, получаваме и информация от РЗИ за лицата, завърнали се от страни с COVID 19. За сега не сме установили посещение от лица, които са в карантина.

При регистрация на търсещи работа лица на място в бюрото по труда:

1. Клиентският поток се организира пред входната врата на разстояние -1,5-2 метра и спазване на аналогична дистанция между чакащите;

2. Регистрацията на място в бюро по труда  се ограничава до снемане на базовата информация за клиента и извеждане на регистрационна карта.

Как да се ползват онлайн услугите?

Агенцията активира 6 електронни услуги незабавно след въвеждане на извънредното положение. Лицата, които желаят да се регистрират като търсещи работа и имат профил в Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), могат да подават заявление-декларация за регистрация чрез него, като ги подпомагаме стъпка по стъпка на телефоните при затруднение от тяхна страна. Агенцията дори допуска он-лайн регистрация само с попълнено, подписано, сканирано и изпратено на електронния адрес на дирекцията (btstzag@gmail.com) заявление за регистрация /прил.1 от рубриката  “Търсещи работа лица, информция за регистрация №/ www.az.government.bg/pages/informaciya-za-registraciya-na-tarseshto-rabota-lice/,  като се ангажира да извърши служебно проверка на декларираните от лицата обстоятелства, в т.ч. самоличността.  До сега по този начин са се регистрирали 50 безработни лица. Разбира се, лицата могат да изпратят същите формуляри и чрез лицензиран пощенски оператор на адреса на всяко бюро по труда, за притежателите на постоянен или настоящ адрес в община Стара Загора и община Опан това е ул. Стефан Караджа”№8, гр. Стара Загора. Трябва да се има предвид, че регистрацията като безработно лице се извършва само по постоянен или настоящ адрес.

Важно е да уточним, че регистрацията в Дирекция "Бюро по труда" не води автоматично до право на обезщетение.

След публикуване на Закона за извънредните мерки и промените в КСО безработните могат при посещение на място в Бюрото по труда да подадат и заявление за обезщетение от НОИ, когато държат това да е на хартиен носител.  Иначе по начина, по който се подава заявление за обезщетение за регистрация в бюрото би могло да се подаде заявление за регистрация  в НОИ – чрез ССЕВ, ако лицето притежава електронен подпис от НАП или код за достъп от НОИ, както и чрез лицензиран пощенски оператор. Срокът за регистрация за получаване на обезщетение е 3 месеца, той е удължен и изтича след края на карантинния период.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери лица | регистрация | лице | работа | чрез | Агенцията | труда | безработни | бюрата | заявление | Любен Георгиев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори