Как телефонният ви номер може да служи за онлайн измами, без да подозирате

В един от случаите е използван телефонен номер на 11-годишно момче, с който е създаден профил в чат приложение. Така се осъществява комуникация чрез номерата на нищо неподозиращи хора. Целта: източване на банкови карти и закупуване на стоки.

 11.03.2021 14:00
Как телефонният ви номер може да служи за онлайн измами, без да подозирате

Десетки българи се оказват въвлечени в масови измами в платформа за свободна търговия в интернет. Това се случва, след като с телефонните им номера се създават фалшиви профили в чатове.

В един от случаите е използван телефонен номер на 11-годишно момче, с който е създаден профил в чат приложение. Така се осъществява комуникация чрез номерата на нищо неподозиращи хора. Целта: източване на банкови карти и закупуване на стоки.

Стотици, ако не и хиляди са вече пострадалите у нас от опитите за измами през интернет платформа за свободни продажби, показва разследване на „Хоризонт“. Въпреки призивите на МВР в лицето на Главната дирекция за борба с организираната престъпност, хората продължават да дават данни за банковите си карти при продажба или покупка на стоки онлайн. Така почти всеки ден у нас има ужилени от измамниците, най-вече с дребни суми. В социалните мрежи има различни Фейсбук групи, участниците в които споделят своя горчив опит - били са жертви или свидетели на опити за измама.

Най-често нещата започват с безобидна обява на стока, пусната в платформа за онлайн продажби. Следва разговор с евентуален купувач чрез едно от известните чат приложения. Кандидатът за покупката обаче държи да плати не при доставка с куриер, а чрез банка. И изпраща линк, на който трябва да бъдат въведени данните на банковата карта на продавача.

Линкът е фалшив, а резултатът – неприятен. Разплащателната карта бива опразнена.Пострадали от тази най-често срещана в последно време измама твърдят, че инициаторите и обичайно са в Украйна или Руската федерация.

Специалистите открай време предупреждават, че авторите на този вид измами са престъпни групи от чужбина. Комисар Владимир Димитров, началник на Отдела за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП конкретизира, че организациитте са специализирани точно в направлението, в което действат, и се справят убедително дори с разговорите на български.

В подобен случай, съветват експертите, най-сигурният вариант е човек да подаде сигнал в полицията и да смени телефонния си номер.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери вече | интернет | Така | онлайн | стоки | чрез | платформа | измами | карти | продажби

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори