МВР: Не се доверявайте на телефонни обаждания от непознати

От полицията предупреждават хората да не предоставят пари и ценности след обаждания от непознати, независимо за кого ви се представят.

 08.09.2021 13:49
МВР: Не се доверявайте на телефонни обаждания от непознати

От МВР с апел към гражданите - да не се доверяват на телефонни обаждания от непознати. Призивът е във връзка със зачестили опити за телефонни измами, основно в Североизточна България. От полицията предупреждават хората да не предоставят пари и ценности след обаждания от непознати, независимо за кого ви се представят.

Телефонните измамници  са изключително изобретателни, припомнят от полицията. Те подбират жертвите си на случаен принцип. Обичайно първото обаждане става на стационарен номер, след което комуникацията може да продължи и на мобилен от скрит или непознат номер. Сценариите, които използват са най-различни – от „медик“,  който съобщава за пострадал роднина и иска пари за скъпоструващо лечение, до „близък“, претърпял злополука. Често се ползва и сценарий, при който  непознатият се представя за „полицай“ или „прокурор“, търсещ съдействие при провеждаща се операция за залавяне на престъпници. По никакъв повод и с никаква цел не съществува практика при такива акции да се търсят пари от граждани, уточняват от МВР.

Въпреки че няма ръст на довършените телефонни измами, полицията отново обръща внимание на хората да се отнасят с необходимото съмнение, когато разговарят с непознат.

Запомнете основното правило: Получите ли обаждане от непознат за съдействие на полиция, разтърсващ разказ, молби за помощ или безпардонни заплахи, с последващи искания  – предоставяне на пари или ценности, знайте, това е телефонна измама - не се поддавайте, а прекъснете връзката, препоръчват от МВР.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери МВР | телефонни | пари | апел | обаждания

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори