Нова схема: Примамват българи с мними оферти за работа

В света на всеки 30 секунди човек с достъп до интернет става жертва на измама. Тази седмица в полезрението на киберпрестъпниците попадна и България.

 03.02.2024 09:49
Нова схема: Примамват българи с мними оферти за работа

Нова схема с SMS-и примамва българи с мними оферти за работа, съобщи NOVA. Адресът е Китай, а предложението е работа в енергийна компания с печалба до 1040 долара на месец.

В света на всеки 30 секунди човек с достъп до интернет става жертва на измама. Тази седмица в полезрението на киберпрестъпниците попадна и България. В схемата им се оказа и журналистът Деси Банова-Плевнелиева. „Получих два SMS-а, в които ме уведомяваха, че са енергийна компания, която си търси хора и печалбата на ден варира от 3 до 1040 долара. Като го видях, на секундата се усетих, че най-вероятно е някаква измама”, споделя тя.

Екипът ни потъна в дълбините на тъмната мрежа, за да се опита да разплете новата киберизмама. Там няма телефонен номер, наличен е само на подателя. На финала всеки SMS ни препраща към различен акаунт в Telegram.

Симеон Нгуен е етичен хакер и експерт по киберсигурност. От години върви по следите на престъпниците в мрежата, дори разговаря с тях. „Просто чат със съвсем нормален човек. Казах, че се интересувам. В последствие ми отговаря, че е маркетинг мениджър от въпросната компания. Питат ме на колко години съм - предполагам, че таргетират по-възрастни хора, които не са много начетени с технологиите. Дават ми информация за въпросните електронни зареждачки”, казва експертът.

Хората зад новата измама предлагат на жертвите да станат посредници на преносими батерии, които преди да продадат, трябва да си купят. Рекламен видеоклип е фалшивата гаранция, че всичко е истина. „В последствие ти изпращат линк за един сайт, в който трябва да се регистрираш с телефонния ти номер. Дават много добри насоки. Много са отзивчиви и в последствие прехвърляш пари в Китай или където и да са”, обяснява схемата Симеон Нгуен.

Цялата кореспонденция е на български език, но измамниците са чужденци. В играта на котка и мишка влиза изкуственият интелект. Той е достатъчно умен, за да разпознае бързо изразните ни средства, реакциите ни и дори моментите, в които можем да се усъмним. Онези, които не успеят да влязат в мрежите на измамниците, получават още от същото - нови атаки, докато интернет октоподът не ги задуши. Обикновено става с едно мобилно приложение, изготвено в далечен Китай.

„Всяко едно приложение иска права до контакти, камера, локация. Иска изключително много достъп до телефона ти. Оттам могат да ти гледат SMS-и, снимки, да ти изтеглят пари, да си пишат с приятелите ти”, допълва киберекспертът. След масовата атака през последните седем дни измамени българи от новата SMS схема все още няма, казаха за NOVA от ГДБОП. Какво все пак да правят онези, които ще получат измамното съобщение на телефона си? „Да го игнорират. Това е едно от най-добрите неща. Ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, значи не е истина”, категоричен е Симеон Нгуен.

Източник: nova.bg

Снимката е илюстративна

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери новата | Симеон | едно | измама | интернет | схема | става | nova | последствие | Нгуен

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори