Ръст на киберизмамите в страната

Най-голям е процентът на регистрираните инциденти, дължащи сe на измама (phishing) - 47 на сто, следвани от инциденти със злонамерен код (malware) - 38 на сто. Националният CERT е подготвил и изпратил над 18 617 съобщения с указания и препоръки за разрешаването на инциденти, свързани с мрежовата и информационната сигурност.

 27.01.2021 14:49
Ръст на киберизмамите в страната

През 2020 г. са регистрирани 2100 киберинцидента в българското интернет пространство, сочи статистиката на Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност (Националния CERT) в Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ).Това е увеличение с 9% спрямо 2019 г.

Най-голям е процентът на регистрираните инциденти, дължащи сe на измама (phishing) - 47 на сто, следвани от инциденти със злонамерен код (malware) - 38 на сто. Националният CERT е подготвил и изпратил над 18 617 съобщения с указания и препоръки за разрешаването на инциденти, свързани с мрежовата и информационната сигурност.

Кибератаките през 2020 г. са били насочени предимно към здравните власти, като през периода април-юни се е увеличил броят на фишинг атаките, свързани с информация за COVID-19. Засегнати са били и финансови институции, като преобладаващи са били заплашителните писма с искане за откуп.

Поради дистанционната работа работа се наблюдава увеличаване и на експлоатираните уязвимости в софтуерите за организиране и провеждане на онлайн срещи и обучения, както и в софтуерите за отдалечен достъп. В много случаи това е било използвано за разпространение на злонамерен софтуер, което е довело до сериозни проблеми в работата на администрациите. Това е наложило промяна на политиките за сигурност, повишаване и въвеждане на нови, допълнителни мерки при работа от вкъщи, посочват от Националния CERT.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери сигурност | националния | били | инциденти | работа | свързани | cert | злонамерен

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори