24 парчета от защитени корали бяха открити от митнически служители на Летище София

На 6.05.2022 г. митническите инспектори са извършили проверка на пътничка, пристигаща от Доминиканска република през Франкфурт с полет до София.

 19.05.2022 13:22
24 парчета от защитени корали бяха открити от митнически служители на Летище София

Парчета от корали задържаха митнически служители от ТД Митница София на Летище София. 

На 6.05.2022 г. митническите инспектори са извършили проверка на пътничка, пристигаща от Доминиканска република през Франкфурт с полет до София. Пътничката преминала през „зелен коридор“ и била селектирана за щателна митническа проверка на багажа. При сканирането на куфара й са установени предмети с необичайна форма и плътност.

При последвала физическа проверка митническите служители намират в найлонов плик 24 парчета с различна големина и форма  и общо тегло над 2,5 кг, наподобяващи корали. По предварителни данни парчетата са от корали от разред Мадрепоровите корали (Scleractinia) и като такива попадат в Приложение II от Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), а за пренасянето и вноса им се изисква разрешително по CITES, казва Агенция "Митници".

По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница София под надзора на Софийска градска прокуратура. Работата по случая продължава с експертиза на коралите.

Агенция „Митници“ напомня, че когато посещават непознати дестинации туристите трябва внимателно да се информират за евентуални рестрикции относно предмети, които възнамеряват да вземат със себе си, без значение дали са намерени в природата или са закупени от местни пазари и магазини, тъй като те могат да представляват изделия от защитени видове на дивата флора и фауна.

Снимка: Агенция "Митници"

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери София | митница | летище | корали

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори