Стара Загора: Внимание, наркотици в училище!

Срещата се проведе в зала „П. Р. Славейков“ на Общинската администрация, а организатори бяха ОД МВР – Стара Загора и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Стара Загора.

 07.06.2023 16:43
Стара Загора: Внимание, наркотици в училище!

Как вредят пурпурните и другите видове наркотици, кои са най-актуалните варианти на дрога днес, как в училище да бъде разпознато дете, което е зависимо и кои са стъпките след това - тези бяха част от въпросите, поставени по време на обучение на директори, педагогически съветници, училищни психолози и специалисти, чиято работа е свързана с деца и младежи. 

Срещата се проведе в зала „П. Р. Славейков“ на Общинската администрация, а организатори бяха ОД МВР – Стара Загора и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Стара Загора. 

Лектор на форума, който имаше за цел превенцията към намаляването на наркотичните влияния и осигуряване на безопасна среда за децата в общината, бе инспектор Петьо Петков от сектор ,,Противодействие на уличното разпространение на наркотични вещества“ към СДВРУчастваха директорът на ОД на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов и зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, председател на МКБППМН.

Кой да търсим - родител, полиция или Бърза помощ?

Един от поставените въпроси по време на срещата бе как да се реагира, ако в училище се забележи дете, употребило наркотично вещество и какви са конкретните препоръки. 

Занемаряване на личната хигиена, разширени зеници, състояние на замаяност са някои от симптомите, които сочат към зависимост от дрога, стана ясно в залата.

"През месец април задържахме момиче, което продаваше наркотици пред входа на учебно заведение с електронна везна", даде пример директорът на ОД на МВР в Стара Загора и допълни: "Това, което можете да направите - обръщайте внимание на поведенческите реакции на учениците, какво вършат и подавайте сигнали, ние ще реагираме на тях, гарантирам", подчерта Христов.  

По думите му връзката родител, учител, представител на детска педагогическа стая трябва да бъде силна, защото всички са отговорни за това какво се случва с подрастващите.

"Когато има търсене, има и предлагане, когато икономическите и социални фактори водят младите хора към подобен вид зависимости, всички са отговорни за това", категоричен бе директорът на Областната дирекция на МВР.

Да изпробваш дрогата върху приятел

"Грешка № 1 на родителя е да подложи детето на тест за наркотици. Така се губи доверието между тях от една страна, от друга - детето може да манипулира теста", предупреди инспектор Петьо Петков и посочи пример как точно може да стане това. По думите му децата са много по-добре информирани от родителите си по темата наркотици.

Често се случва да употребяват приятели, за да разберат какво ще се случи, ако приемат наркотик, понеже се страхуват да го изпробват върху себе си. Така въвличат връстници или други познати от приятелския си кръг, без тези лица да знаят какво точно ще им се случи.

Най-страшното в момента е, че дрога се поръчва онлайн, предупреди инспекторът.

"В глобален мащаб се справяме, България е един оазис и няма такова огромно разпространение. Младите хора предпочитат определени видове наркотици, които не са толкова популярни на нашия пазар", коментира пред stz24.com Петьо Петков.

Няма шаблон какво да се предприеме в случай, че стане ясно, че дете взима наркотици, но не можем да си затваряме очите пред този проблем, каза още Петков. 

Вредите върху здравето са огромни, подчерта той по време на презентацията си "Всички заедно срещу наркотичните вещества". Целта на тези обучения и беседи с учениците е да им обясним до какво води употребата и колко много може да навреди.

Търсене има, защото има предлагане

По думите на директора на ОД на МВР картата на наркотичните трудно може да бъде статична, тя се обуславя от социално-икономическите фактори и от търсенето. Там, където има лоша икономическа среда навлизат по-евтини наркотици и обратно. 

Ст. комисар Лазар Христов препоръча да се обръща освен внимание на поведенческите реакции на учениците, но и върху рисковете, които крият електронните цигари, така модерното вещество хексахидроканабинол и райски газ, които са леснодостъпни и не много скъпи.

"Все още съществуват сайтове, които са администрирани в зони, където МВР не може да окаже въздействие и е описано колко са хубави цигарите и младите хора си ги поръчват онлайн", предупреди директорът на старозагорската дирекция на МВР.

Превантивни беседи, насочени към показване на вредата от употреба на наркотични вещества ще бъдат проведени от инспектор Петков в училища в Стара Загора и Казанлък в периода 7- 9 юни. Училищата ще бъдат ПГМТТ “Н.Й.Вапцаров“, СУ „Иван Вазов“, ПГВМ “Иван Павлов“ , СУ “Максим Горки“, ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора, а на 9 юни в ПГ „Иван Хаджиенов“, НУПИД „Акад. Дечко Узунов“, СУ „Екзарх Антим I“, ПГЛПТ, ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще се проведат срещите с ученици в град Казанлък.

Събитието се реализира след проведена работна среща между директора на ОДМВР – Стара Загора и административния ръководител на Районна прокуратура – Стара Загора. Обучителният семинар се проведе и във връзка с изпълнение на План-програмата за дейността на МКБППМН към Община Стара Загора за 2023 година, целяща повишаване на сигурността на децата,  превенция и ограничаване на противоправните деяния от малолетни и непълнолетни.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Казанлък | Стара | Загора | вещества | Иван | ОДМВР | борбата | повишаване | Петков | наркотични

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори