Окръжният съд в Стара Загора потвърди домашния арест на 18-годишния шофьор, блъснал трите момичета

Съдът остави без уважение протеста на прокуратурата, която настояваше за налагане на най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Съдът смята, че устройството за електронно наблюдение гарантира, че няма опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление.

 13.10.2021 13:19
Окръжният съд в Стара Загора потвърди домашния арест на 18-годишния шофьор, блъснал трите момичета

Състав на Окръжния съд в Стара Загора потвърди домашния арест с устройство за електронно наблюдение (електронна гривна), наложен по-рано от Районния съд в града, на 18-годишния шофьор, блъснал трите момичета край кръгово кръстовище. 

Съдът остави без уважение протеста на прокуратурата, която настояваше за налагане на най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Съдът смята, че устройството за електронно наблюдение дава гаранция, че няма опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление. 

Главният прокурор Иван Гешев в Стара Загора: Прокуратурата ще бъде безкомпромисна 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване или протестиране.

Въззивният състав изцяло приема изложените изводи на  първоинстанционния съд, че мярката за неотклонение има определени в закона цели, които се разграничават от целите на наказанието, а именно да се попречи на обвиняемо лице да се укрие или да извърши друго престъпление. Според окръжните магистрати е безспорно обстоятелството, че обвиняемият е управлявал автомобила и е реализирал пътно транспортното произшествие, безспорни са и нанесените телесни повреди на пострадалите жени. В мотивите си изтъкват, че в случая мярката „домашен арест“ се приравнява на „задържане под стража“, тъй като Н. М. вече е поставен под наблюдение с електронна гривна, възпрепятстваща възможността за свободното му предвижване, което ще попречи той да извърши друго деяние или да се укрие. Въззивният съд счита, че втората по тежест мярка за неотклонение е тази, която ще изпълни целите на закона, предвид, че извършеното деяние е с висока степен на обществена опасност.

По-рано, пред Съдебната палата в Стара Загора, главният прокурор Иван Гешев заяви, че прокуратурата ще бъде безкомпромисна и няма да се допусне влияние върху разследването. Гешев се срещна с близки на пострадалите момичета.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | Съдът | прокуратурата | наблюдение | Няма | електронно

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори