Почитаме Свети Силвестър

Имен ден днес празнуват Силвестър, Силвия, Силвана, Серафим, Гopан, Гopица

 02.01.2019 09:22
Почитаме Свети Силвестър

Днес православната църква почита паметта на Свети Силвестер (Силвестър), папа Римски. Празникът е познат и с имената Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден.

Свети Силвестър се родил в Рим. Според легендата той е свещеникът, който кръщава официално император Константин І Велики.

В народните обичаи празникът е свързан с чистене, ринене на тора от оборите, който не е изхвърлян от Коледа. Момците, които са коледували, сред тях може да има и женени мъже, организирани в дружини по няколко души, обикалят домовете, в които има едър впрегателен добитък. Тръгват с музика и песни, носят фенери. Стопаните държат отключени портите, връзват кучетата, за да не лаят, когато дойдат риначите. В обора в нова торба оставят пита, месо, вино за дружината. Специален подарък, най-често пешкир, приготвя мома, която очаква любимият ѝ да дойде. Мъжете почистват обора, взимат каквото са им оставили и си тръгват, без да се обадят. На другия ден може да бъдат поканени на гости от стопанина, на когото са ринали. Ако някой момък е обиден или отблъснат от любимото момиче, на Св. Силвестър той може да си отмъсти, като му върне обидата. Вместо да изрине обора, той хвърля още тор вътре. Ако това се случи, бащата бърза да изчисти срама още, преди да е съмнало. Празникът завършва с голямо хоро на мегдана. Докато риначите чистят, никой от стопаните не трябва да излиза навън и да се обажда, защото е на лошо.

В някои части на България денят на Св.Силвестър е наричан Сполезов ден.

Имен ден днес празнуват Силвестър, Силвия, Силвана, Серафим, Гopан, Гopица.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Силвестър

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори