Президентът: Правописът е първият урок по демокрация

Невежеството няма празник, но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата.

 24.05.2018 14:00
Президентът: Правописът е първият урок по демокрация

Невежеството няма празник, но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата. Това заяви по време на речта си президентът Румен Радев. Думите му са посветени на днешния 24 май.

„Събрали сме се да почетем празника на буквите и знанието, на просветата и културата. На първите ни книжовници, които почитаме като светци", посочи държавният глава.

По думите му, ако искаме децата ни да растат в страна на знание, трябва да сме непримирими към невежеството.

„Правописът е първият урок по демокрация. Всяка буква, всеки символ има своето място", заяви Румен Радев. Според него следващата стъпка е речникът. А когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света.

„Днес оплакваме свободата на словото, но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото", смята президентът.

Като трета стъпка той посочи знанието.

„Всеки го трупа според своите способности, но и най-ученият не трябва да забравя смирението", смята още държавният глава.

Според него най-важната стъпка е свободата на духа.

„Тя се отвоюва ден след ден със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата с характер срещу натиска", смята още той.

По думите му днес все по-често пишем нехайно, говорим в шепа думи. Чудно ли е тогава, че днес все по-малко чуваме истината, попита Радев.

 

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери културата | трябва | Радев | Свободата | смята | думите | стъпка

Благовещение е!
25.03.2019 09:04

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори