Големият актьор Васил Михайлов празнува рожден ден

Васил Михайлов е знаково име в историята на българското кино. Той е роден в Стара Загора на 6 април 1938 г. Казва, че и до ден днешен е силно свързан с родния си град. Като дете е бил ученик в 5-о средно училище в Стара Загора.

 06.04.2024 14:36
Големият актьор Васил Михайлов празнува рожден ден

Големият актьор Васил Михайлов навършва днес 86 години.

Васил Михайлов е знаково име в историята на българското кино. Той е роден в Стара Загора на 6 април 1938 г. Казва, че и до ден днешен е силно свързан с родния си град. Като дете е бил ученик в 5-о средно училище в Стара Загора. В него по онова време е имало драматичен състав, в който Васил играе първите си театрални роли и се увлича по актьорската професия.

През 1964 г. завършва ВИТИЗ “Кр. Сарафов” в класа на проф. Мандаджиев. В киното и на театралната сцена изиграва десетки знакови роли. Пресъздава образите на 11 големи исторически личности като Хан Кубрат, Хан Крум, Стефан Стамболов, Александър Стамболийски и много други.

В сърцата на поколения българи остава незабравим като Капитан Петко Войвода в едноименния телевизионен сериал. 

Васил Михайлов е третият носител на специалната награда "Златната липа" от Фестивала за съвременно европейско кино „Златната липа“, който се провежда традиционно в Стара Загора.

Снимка: Васил Михайлов получава наградата "Златната липа" от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, архив

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери Стара | Загора | Петко | Васил | Михайлов

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Заралия 06.04.2024 22:36

Жив и здрав да си,cpоще дълги години!!!


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори