Библиотека "Родина" празнува 159 години

Стартът на нейното летоброене е на 25 март 1860 г., когато тогавашният главен класен учител Тодор Шишков и двадесетина будни заралии са сложили началото с 51 тома книги

 25.03.2019 11:49
Библиотека "Родина" празнува 159 години

На християнския празник Благовещение днес Библиотека „Родина” в Стара Загора отбелязва своя 159-и рожден ден. Стартът на нейното летоброене е на 25 март 1860 г., когато тогавашният главен класен учител Тодор Шишков и двадесетина будни заралии са сложили началото с 51 тома книги, притежавани от библиотеката на Светиниколското училище и с даренията на първите читалищни дейци.

Целта им е била „да се спомага и подтика напред книжовното образование между съотечествениците ни”. Макар че преди повече от век и половина нашите съграждани не са били нито по-заможни от нас днес, нито по-напредничави във възгледите си, можем само да ги споменаваме с признателност за далновидността им. Днес целта на „Родина”, една от най-дългогодишните и авторитетни публични библиотеки у нас, е също толкова съзидателна и достойна за уважение. Няма как в днешното динамично време работещите да останат на нивото на знание, с което са напуснали университетските аули и банки. Хората имат необходимост да се образоват през целия си живот, непрекъснато трябва да се доразвиват, за да останат конкурентоспособни на пазара на труда и да усвояват нови умения. А най-съществената роля в подпомагането на този процес е на обществената библиотека.

Екипът на „Родина” и нейният директор Слава Драганова са подготвили много и интересни прояви за своите читатели, последователи и приятели през цялата 2019-а година. Най-скорошното събитие, на което канят старозагорци, е срещата с безкрайно увлекателната документална сага „Животът и смъртта на Людмила Живкова” с автор Иво Милев. Авторът ще гостува в Града на липите на 27 март, сряда, от 18:00 часа в Галерия „Байер”.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Родина | март

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори