Второкласници забавляваха с приказка старозагорски деца

Инициативата е в изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността.

 15.01.2020 13:28
Второкласници забавляваха с приказка старозагорски деца

Драматизация на приказката „Глупавият вълк“ от Елин Пелин представиха пред малчуганите от детска градина „Радост“ второкласници от Средно училище „Христо Смирненски“ в Стара Загора. Инициативата е в изпълнение на Националната стратегия за повишаване на грамотността и послучай ромския празник Банго Васил. Децата се радваха от сърце и бурно аплодираха изпълненията на талантливите актьори – симпатичните прасенца, умният кон, хитрият шивач и досетливият овен, които се отървават от гладния вълк, като винаги му поставят някакво условие.

Илия Христов в ролята на непоправимо глупавия вълк и Снежана Фанева в ролята на разказвача очароваха публиката със своя артистизъм. Гостуването не мина без традиционното сурвакане и пожелание за здраве и дълголетие.

За своето изпълнение малките артисти бяха наградени от Петя Делиева,  директор на детска градина „Радост“, с шоколадови лакомства. Ден по-рано по повод празника Банго Васил, под ръководството на Милена Динчева, преподавател по технологии и предприемачество, в СУ ,,Христо Смирненски“ се проведе кулинарна работилница  с участието на ученици от 7 „б“ и 9 клас.

За празничната трапеза бяха приготвени традиционната баница с късмети  и  любимият на всички домашен кекс. Деветокласничките Недка и Жана показаха своите умения при приготвянето на тиквеник, а Танка Семова - баба на Боян от 7„б“ клас, сви традиционните сарми с паричка за късмет.

През това време седмокласниците разказаха за традициите и обичаите на ромите, свързани с празника Василица. Последва  традиционното сурвакане с наричане, отправено от седмокласника Митко Димитров, към ръководството на училището и всички присъстващи с пожелания за здраве, плодородие и късмет. След това всички се почерпиха от приготвените за празника блюда и се порадваха на късметите от новогодишната баница.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Христо | Васил | празника | изпълнение | Банго | Смирненски | късмет | вълк | традиционното | сурвакане | Драматизация

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори