В Музея на фотографията: Войните за България – хронография на спомена

Изложбата ще бъде открита на 4 февруари в Казанлък

 31.01.2019 08:20
В Музея на фотографията:  Войните за България – хронография на спомена

Непознати към момента за широката публика документални снимки и популярни  пощенски картички, ще видят посетителите на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в изложбата, посветена на 130-тата годишнина от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк, която се открива на 4 февруари в Казанлък. Изложбата „Войните за България – Балканска, Междусъюзническа и Първа Световна“ е подготвена от снимки и пощенски картички, съхранявани предимно в лични колекции и фамилни архиви. Експозицията ще покаже и документални портрети на командирите на 23-и пехотен Шипченски полк, от създаването му през 1889 г., до разформироването след края на Втората Световна война.

В продължение на няколко месеца Музеят на фотографията извършва активна събирателска работа по откриването на неизвестни снимки от семейните архиви на казанлъчани. В резултат на това, са издирени, дигитализирани и обработени около 200 архивни кадъра, почти половината от които са включени в селекцията на новата изложба в Музея на фотографията. В отговор на идеята, архивите си отварят десетки казанлъчани. Сред тях – семействата на Петя Големанова и Спас Димитров, племенниците на ЧудомирЛилия Димитрова и Гергана Гечева, Маргарита и Стефан Папукчиеви, Снежина Манчорова, Трифон Бояджиев, Катя Русева, Виолета Радкова, Милка Владковаи Димитър Димитров. Ползвани са и кадри от архива на семейство Обущарови, както и снимки от фондовете на МФСВИ и Исторически музей „Искра“.

В експозицията са включении снимки на видния фото-документалист, казанлъчанина  Генчо Стайнов,  запечатал събитията от  Балканската война. Кадри на Стайнов са част от популярното френско издание L’ILLUSTRATION от 15.03.1913 г., екземпляр, който е сред притежанията на Музея на фотографията в Казанлък.

Изложбата показва целия фронтови живот в периода 1912 – 1918 год. Тя  фото-документира мобилизацията и доброволчеството, войнската клетва, славните пехотни атаки „По пет на нож!“, военните позиции с наблюдателниците и окопите, противовъздушната отбрана,  погребенията, молебените за загиналите, полевите кухни, празничните арки, лазаретите, пленничеството. Дори войнишките перални  и следвоенните обущарници за инвалиди, са запечатани от българските фотографи, запазили за поколенията автентичните картини на Балканската, Междусъюзническата и Първата Световна войни.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Казанлък | изложба | снимки | войни

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори